Toen ik in 2006 mijn eerste musical première in Parijs beleefde werd ik kort voor het open gaan van het toneelgordijn verrast door iets wat ik nergens eerder mee had gemaakt. Een mooie Franse dame vroeg bij de ingang van de zaal om mijn kaartje, scheen met het beroemde theaterlampje op mijn ticket, wenkte me dat ik mee kon lopen en bracht me naar mijn stoel. Ik pakte het kaartje aan, klapte mijn stoeltje open en ging zitten.

Maar tot mijn verbazing zag ik dat de dame naast mij niet verdween maar bleef staan. Eerst met de handen samengevouwen op haar rug maar vervolgens haar hand ophoudend in mijn richting. Ik werd overduidelijk gedwongen haar nog te belonen voor de 25 meter die wij samen richting mijn stoel hadden afgelegd. De dames werden betaald voor de kaartcontrole bij de zaalingang maar het naar de stoel brengen deden ze vrijwillig en daar wilde ze iets voor terug.

Zaterdag stroomt het publiek weer, hopelijk in grote getalen, richting het gezellige Cars Jeans stadion. Verkeersregelaars staan klaar om de auto’s in goede banen te leiden, gastvrouwen en heren staan klaar om het publiek met een glimlach te ontvangen en de voetballers van ADO Den Haag en FC Groningen staan klaar om een mooie strijd op het kunstgras te leggen. En tussen al die hardwerkende mensen staat nóg een groep van bijzonder gewaardeerde krachten. De vrijwilligers!

In weer en wind, in voor en tegenspoed en altijd met grote liefde voor de club staat deze grote groep mensen iedere thuiswedstrijd weer klaar voor alles wat gedaan moet worden. Hun inzet is onmisbaar. Onbetaald en zeer loyaal. Ik heb bijzonder veel bewondering voor deze mensen, uiteraard niet alleen bij ADO Den Haag maar voor alle vrijwilligers in de maatschappij. In de zorg, in het onderwijs, bij de brandweer en politie, maar ook bij de sportvereniging. Bij de vv Wilhelmus waar ik penningmeester ben is het vinden en vooral het behouden van vrijwilligers een terugkerend onderwerp in iedere bestuursvergadering. Zonder de vele vrijwillige handen zou de vereniging geen vereniging zijn. En zonder de vele vrijwillige handen zouden ook de wedstrijden van ADO Den Haag niet rimpelloos verlopen.

Bij Wilhelmus wordt de nieuwjaarsreceptie altijd gebruikt om de waardering te benadrukken naar alle vrijwilligers. ADO Den Haag gaat als club alle “ADO vrijwilligers” vlak voor kerst in het zonnetje zetten. Dan is de club er voor hun. Trots op de vrijwilligers zoals de vrijwilligers trots zijn op hun club. Kijk maar zaterdag om 18:30….dan geeft het stadion licht van trots….

Henrik Jan Rinner is financieel directeur van de betaald voetbal organisatie ADO Den Haag en penningmeester bij de Voorburgse amateurclub Wilhelmus

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!