Gisteravond, tussen 19.00 en 22.00 uur, hielden politiestudenten en vrijwilligers van politie Leidschendam-Voorburg gezamenlijk een fietsverlichtingscontrole. Deze controles vonden plaats op verschillende locaties in de gemeente Leidschendam-Voorburg, waaronder het Stationsplein te Voorburg en het Weigelia te Leidschendam. Fietsers zonder voor en/of achterlicht werden staande gehouden en kregen een bekeuring.

Er zijn in totaal 44 bekeuringen uitgeschreven voor het niet in orde hebben van de fietsverlichting. Tijdens deze controle werden enkele fietsen ook op framenummers gecontroleerd. Het doel hiervan was om geregistreerde gestolen fietsen op te sporen. Er zijn geen weggenomen fietsen aangetroffen.

Fietsverlichting, wat zijn de regels?
Als fietser moet u bij nacht of dag, indien het zicht ernstig wordt belemmerd (dus bij donker, dichte mist, zware regen- of sneeuwval) voortdurend, voor tegemoetkomende weggebruikers zichtbare wit(te)- of ge(e)l(e) licht(en) aan de voorzijde en voortdurend rood licht aan de achterzijde, voeren.

Een bekeuring voor het niet voeren van fietsverlichting kost u 55 euro, exclusief 9 euro administratiekosten. ,,U mag voor de fietsverlichting losse lampjes gebruiken”, aldus een politie-woordvoerder. ,, Deze lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen en mogen niet knipperen. Ook moeten deze lampjes goed zichtbaar zijn, er mag niets voor of overheen hangen. U mag de losse lampjes eventueel vastmaken aan uw kleding of tas op het bovenlichaam, dus niet op het hoofd, armen of benen”.

Fietsendiefstal: Word niet onbewust een heler!
,,Misschien besluit u om een tweedehands fiets te kopen”, vervolgt de politiewoordvoerder. ,,Er worden vele fietsen te koop aangeboden op verschillende plaatsen, zoals bijvoorbeeld op veilingsites en bij particulieren. Helaas worden er nogal eens gestolen fietsen aangeboden. Koopt u zo’n fiets, dan maakt u zich schuldig aan heling en bent u strafbaar”.,

Hoe kunt u nagaan of een fiets is gestolen?

,,Gebruik in ieder geval uw gezonde verstand”, stelt de politie. ,,Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dit vaak ook. U kunt ook via de website of app van www.stopheling.nl checken of een fiets is aangegeven als gestolen”.

foto politie

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!