Soms vraag ik mij af hoeveel signalen dienen er gegeven te worden aan de regering in Den Haag om aan te geven dat er écht een tekort is aan technische vakmensen op LBO en MBO niveau?

In 2011 schreef ik er ooit een artikel over, dat werd goed gelezen, maar kwam niet aan bij uw voorganger. Sindsdien is  er niets veranderd. Bij al onze klanten verneem ik sinds 2014 dat het vinden van goed opgeleid technisch personeel een steeds groter wordende uitdaging is.

Of het nu gaat om een liftmonteur, een loodgieter, een metselaar die knipvoegen kan maken, ze zijn niet te vinden. Door VNO-NCW en de voorzitter MKB Nederland is al herhaaldelijk aangegeven dat de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt niet voldoende is.

Het lijkt of deze boodschap zeker landelijk niet opgepakt wordt. Gelukkig is er onze regio een positieve uitzondering; Het Corbulo in Voorburg waar jongeren echt kennis maken met technische beroepen en zo mogelijk een gerichte keuze maken voor hun latere beroep of vervolgopleiding.

De andere scholen op vmbo niveau kennen wel profielen die gekozen worden maar deze zijn bedoeld om te proeven van verschillende vakgebieden en leiden niet tot opgeleid personeel dat als assistent- monteur verder kan groeien.

Of zoals een klant van ons, een electrotechnisch bedrijf uit Wateringen aangeeft: “Ze kunnen echt niets en ik moet ze helemaal opleiden”. Dat is toch een groot verschil met de jaren waarin we de LTS kenden. Als deze jongeren klaar waren met hun opleiding konden ze wel bankwerken, lassen, een dak repareren of noem maar op.

Wat is het jammer dat er ooit gekozen is om de LTS af te schaffen en op te laten gaan in het grote geheel VMBO. Ook jammer dat stapelen, dat wil zeggen via LBO-MBO- naar HBO en verder steeds lastiger is. Nee, mijns inziens is het er niet beter op geworden en modderen we maar wat aan. Ook ben ik van mening dat we als maatschappij jongeren opleiden in een richting die niet aansluit bij de vraag op de arbeidsmarkt.

Wie gaat de robots onderhouden of de 3-D printers? Of gaan we straks jongeren in een administratieve richting ,waar de automatisering steeds verder gaat, omscholen tot techneut? Lijkt mij niet doelmatig omgaan met opleidingsgelden. Ik doe een beroep op  u mevrouw van  Nieuwenhoven, minister van Onderwijs, het wordt tijd voor een DeltaPlan Onderwijs en Arbeidsmarkt. Een goede start lijkt mij het opnieuw invoeren van gerichte opleidingen waar de loodgieter, autotechnicus, bankwerker vandaan komen die echt iets kunnen in de praktijk.

Ook doe ik hierbij een pleidooi om geen onderscheid te maken tussen laag en hoog opgeleide jongeren. Beter is het om te spreken over theoretisch en praktisch opgeleide jongeren. Want iedereen is nodig in de groeiende economie. Eerst maar eens de LTS weer terug. Mevrouw de Minister, een Deltaplan Arbeidsmarkt en Onderwijs, pakt u de handschoen op?

Luc Willems is directeur van Willems Personeels & Organisatieadvies

Bekijk hier de website van zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!