Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Wie na 2024 nog een asbestdak heeft, moet dit verwijderen.Voor de verwijdering van asbestdaken is in Leidschendam-Voorburg sinds 1 januari 2016 een subsidieregeling beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.rvo.nl/asbestdaken Open deze link in een nieuw venster.

Het verbod geldt voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Bijvoorbeeld golfplaten en dakleien.

Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Een particulier mag maximaal 35 vierkante meter asbestdak dat in goede toestand is, zelf verwijderen. Dit mag alleen als de asbesthoudende materialen hechtgebonden zijn en zonder te beschadigen kunnen worden verwijderd. In de praktijk betekent dit dat alleen geschroefd asbest zonder te beschadigen verwijderd kan worden. Gemeenten kunnen particulieren informeren onder welke voorwaarden dit mag. Verwijdering van asbest moet altijd gemeld worden bij de gemeente. De melding kunt u doen op www.omgevingsloket.nl Open deze link in een nieuw venster.

Particulieren mogen nooit zelf asbestdakleien verwijderen, omdat asbestleien niet zonder beschadigen te verwijderen zijn.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!