Viv Kingma en Bas de Leede hebben beiden goed gepresteerd in het Nederlands cricketelftal. In Dubai won Oranje een meerdaagse wedstrijd ruim van Namibië. Viv Kingma bowlde uitstekend en nam drie wickets voor 22 runs. Bas de Leede maakte in de tweede innings zijn eerste 50 voor Nederland.

Voor het eerst sinds 2005 stonden er met Bas de Leede en Viv Kingma weere eens twee VCC-ers in het Nederlands cricketelftal. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2005, toen Tim de Leede (de vader van Bas) (65 runs) en Daan van Bunge (5 runs) meededen in een gewonnen wedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Daarna kwamen Van Bunge en De Leede nog wel samen uit voor Oranje, maar toen (in 2007) was Van Bunge al naar Excelsior ’20 verkast.

 

Op de dag waarop Bas zijn officiële debuut maakte in het Nederlands Elftal – en de bijbehorende ‘baggy orange’ cap kreeg uitgereikt – deed Nederland goede zaken. Bas moest in de eerste innings weliswaar nog wennen en droeg slechts vijf runs bij, maar door een partnership van maar liefst 285 runs van Roelof van der Merwe (175) en Max O’Dowd kwam Nederland uit op de monsterscore van 501 runs.

 

Toen Namibië ging batten, was er een belangrijke rol voor VCC’er Viv Kingma weggelegd. De Voorburger nam drie wickets voor 22 runs in 13 overs en was moeilijk te bespelen voor de Namibiërs.

Na 72 overs was Namibië all out op een score van 203, 298 runs minder dan Nederland.

In de tweede innings van Oranje had de 18-jarige Bas de Leede de smaak te pakken. Geduldig en geconcentreerd, gecoacht door zijn zeer ervaren aanvoerder Peter Borren, werkte Bas aan wat zijn eerste 50 voor het Nederlands team zou worden: 56 not out. Nederland sloot de innings op 223 runs en gooide Namibië voor de tweede keer ‘all out’. Daarin nam Viv Kingma het belangrijke wicket van topscorer Burger. Nederland won uiteindelijk – over twee innings gemeten – met 231 runs verschil: 724 tegen 493

Foto 1: Debutant Bas de Leede krijgt in Dubai zijn Nederlandselftalcap van routinier Pieter Seelaar

 

Reageer op dit artikel