Tijdens de raadsvergadering zijn Peter Heskens  als ombudsman en  Bert van Alphen als plaats vervangend (jeugd)ombudsman onlangs geinstalleerd in Huize Swaensteyn in Vooburg. Vanaf januari  houden ze een maandelijkse spreekuur. Mensen die problemen hebben met de gemeente Leidschendam-Voorburg kunnen ze zich ook bij hen melden. Gemeentebelangen had overigens zelf al een ombudsman ingesteld. Hier werd af en toe gebruik van gemaakt.

D66 laat vandaag weten enthousiast te zijn over de aanstelling voor een ombudsman en een jeugdombudsman voor Leidschendam-Voorburg.  Stefan van de Griendt, fractievoorzitter van D66 en initiatiefnemer: “De gemeente heeft extra verantwoordelijkheden gekregen in de ondersteuning van kwetsbare mensen en de begeleiding van jongeren die in de knel zitten. Dan is het heel belangrijk dat die zorg, ondersteuning en begeleiding door de gemeente goed geregeld is. Als er iets niet goed gaat en de betrokkene komt er na een klacht niet uit met de gemeente, dan moet iemand gemakkelijk terechtkunnen bij een ombudsman.”

D66 wilde naast een ombudsman ook graag een jeugdombudsman, om de gemeente te helpen bij het verbeteren van de zorg aan onze jeugd. “Goed dat we ze nu allebei hebben,” aldus Van de Griendt. “Het voordeel ten opzichte van de nationale ombudsman is dat onze ombudsmannen onze regio en gemeenten beter kennen en zo sneller in de gemeentelijke problematiek kunnen duiken. Inwoners van onze gemeente die de ombudsman inschakelen kunnen zo beter en sneller geholpen worden.”

De raad heeft met de ombudsmannen afgesproken om met enige regelmaat rechtstreeks in gesprek te gaan om te spreken over de dienstverlening van de gemeente aan onze inwoners, op het gebied van (jeugd)zorg en de ondersteuning van ouderen en kwetsbaren. D66 wenst beide heren heel veel succes met deze belangrijke taak”.

foto VD.  adreycalje.nl Peter Heskens (links) en Hans van Alphen (rechts).