Leidschendam-Voorburg staat in de top 3 als het gaat om het duurzaamste stadskantoor van Nederland. Wethouder Saskia Bruines (centrale huisvesting): “De plek in de top 3 sluit aan bij onze ambities als duurzame, groene gemeente. Dat doen we niet alleen. Ook met bedrijven, maatschappelijke instellingen en inwoners gaan we in gesprek over duurzaamheid en kijken we waar we duurzame maatregelen kunnen inzetten en stimuleren.” Het nieuwe stadskantoor en het monumentale gemeentehuis hebben een internationaal erkend keurmerk gekregen op het gebied van duurzaamheid van de Dutch Green Building Council (DGBC).

Bij de bouw- en verbouw van het stadskantoor en het raadhuis is veel aandacht gegaan naar duurzaam (ver)bouwen. Zo zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst, schakelt de verlichting automatisch uit, en wordt er met warmte- en koude opslag gewerkt voor de verwarming en koeling van zowel het stadskantoor als het raadhuis. Verder zijn alle vertrekken voorzien van de juiste akoestiek, comfort en behaaglijkheid voor een gezond werkklimaat.  Zo zijn de ramen in elk vertrek te openen en is licht, lucht en warmte apart instelbaar. Ook ecologie heeft veel aandacht gekregen door het aanbrengen van zwaluwgevelkasten in de gevels, vleermuiskastjes, egelhuis en bijenkorven.

Voor de ver- en nieuwbouw van het stadskantoor aan de Koning Wilhelminalaan heeft de gemeente een BREEAM- ‘very good’ certificaat gekregen. Een toonaangevend keurmerk voor het integraal beoordelen van de duurzaamheid van gebouwen. Er wordt gelet op negen verschillende onderdelen van duurzaamheid, waaronder energie, gezondheid, ecologie en materiaalgebruik. Voor het monumentale raadhuis verwacht de gemeente een BREEAM- ‘very good’ certificaat volgende maand in ontvangst te kunnen nemen.

Foto: Het stadskantoor in Leidschendam.

Reageer op dit artikel