Sport en Welzijn (SenW) kijkt terug op een geslaagd sportcafé bij Forum Sport. Onlangs gingen bestuursleden van sportverenigingen uit Leidschendam-Voorburg met elkaar in gesprek over het thema ‘Veilig Sportklimaat’. Special guest Barbara Barend deelde persoonlijke ervaringen over homoseksualiteit in de voetbalwereld. De soms schrijnende verhalen maakten veel indruk op de deelnemers aan het sportcafé. Na afloop was het voor iedereen duidelijk dat er binnen de sportwereld nog veel winst te behalen valt op het gebied van homo-acceptatie.

Wethouder Rozenberg trapte de avond af met zijn verhaal over het GLBT-beleid (gay, lesbian, bisexual, transgenders) van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente vindt dat iedere burger zichzelf moet kunnen zijn in de sport, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid of identiteit. De wethouder vroeg de sportbestuurders stil te staan bij het feit dat iedere sportvereniging leden heeft met GLBT-gevoelens en hoe belangrijk het is dat zij zich veilig genoeg voelen om hierover open te zijn binnen de eigen club.

Sportjournaliste/presentatrice Barbara Barend vertelde haar persoonlijke verhaal met schrijnende voorbeelden uit de professionele voetbalwereld. Duidelijk werd dat er anno 2016 helaas nog steeds een groot taboe heerst binnen de sportwereld wat betreft homo-acceptatie. Om de acceptatie van GLBT bespreekbaar te maken, kunnen sportverenigingen ondersteuning krijgen van de John Blankenstein Foundation (JBF). Geïnspireerd door homo-activist en voormalig topscheidsrechter John Blankenstein zet de JFB zich in voor verbetering van de GLBT-acceptatie in de sportwereld.

Naast GLBT was er aandacht voor andere items die te maken hebben met een veilig sportklimaat. Pieter Offers, de voorzitter van Forum Sport, vertelde hoe zijn vereniging omgaat met zaken zoals een gedragscommissie, vertrouwenspersoon en het alcoholbeleid. Daarna gingen de aanwezigen uiteen in groepjes om ideeën uit te wisselen over het creëren van een zo veilig mogelijk sportklimaat bij de vereniging. Tijdens de afsluitende netwerkborrel was het mogelijk om hier onder het genot van een hapje en drankje verder over door te praten. De eerste reacties over dit sportcafé waren zeer positief. “Het is een hele waardevolle avond voor de verenigingen en daarnaast is het ook gewoon heel erg gezellig!”, aldus één van de aanwezige voorzitters.

foto: Ap de Heus. Barbara Barend in gezelschap van Dennis Bosveld (Sport en Welzijn) en Forum Sport-voorzitter Pieter Offers (rechts)

De volgende editie staat gepland voor oktober 2016. Meer informatie over het sportcafé is te vinden op www.senw-lv.nl.