VCC zorgt voor verrassing: winst op Topklasser HCC

mainImage
VCC zorgt voor verrassing: winst op Topklasser HCC

Afgelopen zondag stond de Twenty20 tegen Topklasser HCC op het programma. Op deze spectaculaire korte spelvorm waren honderden toeschouwers afgekomen. De wedstrijd liet zien dat VCC na tien jaar ‘herbouwen’ zo langzamerhand weer rijp is voor het topniveau: HCC werd op alle fronten gedeklasseerd. Op zaterdag versloeg VCC Salland eenvoudig in de reguliere 50-overcompetitie.

Oud-HCC’er Tom de Grooth won tegen HCC de toss en koos voor fielden. Deze keuze pakte fantastisch uit, want al na zeven runs nam openingsbowler Yasir Hamid het eerste wicket. Bas de Leede mocht weer eens bowlen en greep zijn kans met wicket nummer 2 en 3.

Philippe Boissevain sloeg ook al twee keer toe tegen zijn vroegere club en voor HCC er erg in had, keken de Hagenaars tegen een tussenstand aan van 64 runs voor het verlies van acht wickets. Ook de staartbatsmen konden hierin geen verandering brengen.

Bas de Leede kwam terug van de andere kant, rekende direct de ‘tailenders’ in en kwam met vier wickets van het veld. Nehaan Gigani pakte twee goede vangen in het outfield. Ook het grondfielden van VCC was uitstekend verzorgd.

Hoewel VCC openingsbatsman Tom de Grooth op 21 verloor (LBW) en Matt Smit op 30, maakten Bas de Leede en Steve Nottle daarna geen fouten meer. Na zo’n 15 overs was de buit binnen.

Op zaterdag trad Voorburg CC in Deventer aan tegen Salland. Op het prachtige complex aan de David Wijnveldtweg toonden de Voorburgers hun klasse door met ruime cijfers te winnen. De Deventenaren konden in hun innings slechts 76 runs op het bord krijgen, een totaal waar VCC (getuige het feit dat het geen wicket verloor) geen moeite mee had. Na 21 overs was de klus geklaard.

Ondanks het verschil op papier waren de mannen van captain Tom de Grooth gewaarschuwd. Nog maar twee weken geleden won Salland CC van titelkandidaat Hermes DVS. In het team werd er deze week dan ook op gehamerd dat er van onderschatting geen sprake mocht zijn. VCC trad aan zonder de geblesseerde Dinusha Ranasinghe; Floris de Lange was zijn vervanger.

Na verloren toss moest VCC gaan bowlen en fielden. De rood-blauwen begonnen scherp en na 12 runs en 6 overs zaten batsmen 1 en 3 al weer aan de kant. De Deventenaren lukte het maar tergend langzaam om de runs bij elkaar te sprokkelen (run rate circa 2,5 runs per over waar rond de vijf normaal is), terwijl er met de regelmaat van de klok wickets vielen. Slechts Van der Molen (11), overseas Pasternatsky (17) en R. Lubbers (22) kwamen in de dubbele cijfers. Salland was na 30.5 overs all out met slechts 76 runs. Bij de prachtige bowlingcijfers vielen vooral Steffen Mulder (3 v 20 in 9) en Philippe Boissevain (3 v 21 in 6) op.

Na de pauze begonnen de Voorburgers rustig maar gestaag aan de inhaalrace. Matt Smit en Mohit Hingorani gingen via 25 voor 0 in 10 overs, 50 voor 0 na 17 overs en 70 voor 0 na 20 overs naar de overwinning die uiteindelijk in de 21e over werd behaald, zonder het verlies van ook maar een wicket (Smit 38 not out, Hingorani 26 not out). Salland bewees zichzelf daarbij een slechte dienst door twee vangen te missen.

Opener Matt Smit na afloop: “Op papier een simpele overwinning, maar zo was het niet. Hun overseas-speler leek gesettled, maar ging door een fantastische direct hit van Bas de Leede run out. Daarna kwam de wedstrijd onze kant op. We hebben er lang over gedaan die runs te maken, omdat de pitch niet zo eenvoudig was.”

Met deze overwinning blijft VCC de ongeslagen koploper in de Hoofdklasse. Met de week lijkt het team aan vertrouwen en stabiliteit te winnen en de concurrentie zal van goeden huize moeten komen -of moeten hopen op een off-day van VCC- om het team van Tom de Grooth te verslaan.

Velen zullen terugdenken aan de kampioenschappen van 1989 en 1998, die leidden tot promotie naar het topniveau. Zo ver is het echter nog niet, want in de reguliere 50-overcompetitie zijn Rood en Wit, Hermes DVS en ook Groen en Wit geduchte concurrenten.

 


Foto: Digitaal Dagblad