Forum Sport en de trukendoos van het duo Steffens/Den Turk

mainImage
Forum Sport en de trukendoos van het duo Steffens/Den Turk

Met tien man bleef Forum Sport eenvoudig overeind tegen een SHO, dat zijn status als medekoploper in de Eerste Klasse B zelfs in een overtal situatie geen moment kon waarmaken. De formatie uit Oud Beijerland mocht met de 1-1 eindstand zelfs niet klagen, dankzij de trukendoos van het Voorburgs trainersduo Steffens/Den Turk.De nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen Dennis den Turk (Foto Ap de Heus)

De onderlinge krachtsverschillen in de Eerste Klasse B zijn klein. Een weddenschap afsluiten op de kampioen aan het eind van het seizoen, het blijft met het – bijna –aanbreken van de winterstop een hachelijk karwei. Geen enkele ploeg in de afdeling, die er met kop en schouders bovenuit steekt. De ware titelfavoriet moet zich nog melden.

Rijsoord mocht zaterdag dankzij de benauwde 2-1 zege op Portugaal SV en het puntenverlies van naaste belager SHO dan wel tot winterkampioen worden gekroond, de prijzen die er écht om doen worden toch pas aan het eind van de rit verdeeld. En wat betreft de titelstrijd in 1B, de kans dat die pas op de laatste dag van de competitie wordt beslist, lijkt zeer aannemelijk.

Steeds Hooger Oud Beijerland, 88 jaar inmiddels en nog altijd een club van naam en faam, ook al timmert het niet meer zo nadrukkelijk aan de weg als tijdens de roemrijke jaren onder trainer Jeroen Rijsdijk. Het gevolg van een drastische koerswijziging (lees, het dichtdraaien van de geldkraan) om louter nog met ‘eigen kweek’ de basis te leggen voor een (financieel) gezonde toekomst. De eerste vruchten van die nieuw ingeslagen weg in de vorm van een periodetitel mocht door SHO een paar weken terug al worden geplukt. Een sportieve meevaller waar de club Oud Beijerland vooraf aan de competitie graag had voor getekend.

Ook met SHO dient dit seizoen dus rekening te worden gehouden, al viel daar op die ijskoude zaterdag van de 15e december barweinig van te merken. Al direct vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jesse Knetsch liet Forum Sport duidelijk blijken dat er in Voorburg weinig tot niets te halen viel. Het festival aan Voorburgse kansen werd geopend door Mike de Graaf met in zijn kielzog Orlando Agues Ribeiro. SHO kreeg wat mogelijkheden, maar mocht de handen dichtknijpen dat het tot de 22ste minuut de nul kon houden. Toen vond Mike de Graaf het welletjes en tekende voor de 1-0. Jordy de Bruin, tweemaal op rij, had zijn ploeg voor de pauze al op ruime voorsprong moeten zetten, maar had weinig geluk in de afwerking. SHO leefde nog en werd vijf minuten na de openingstreffer onverwacht weer in het zadel geholpen door een ongelukkige handsbal van Gijs Hebing op of toch net achter de eigen doellijn. Penalty, besliste arbiter Knetsch en rood voor een verbouwereerde Hebing, die ondanks protesten richting kleedkamer kon vertrekken. Dat de ongelukkige verdediger de bal achter de doellijn met de hand zou hebben beroerd (dus doelpunt, zonder consequenties) stond niet ter discussie. SHO benutte via Rowdy Rijswijk dit unieke buitenkansje en Forum kon met tien man verder. Toch weigerden de bezoekers van de manmeersituatie optimaal te profiteren, mede dankzij prima doelmanswerk van Jurrian Jouvenaar, na afloop terecht uitgeroepen tot man of the match.

Een man minder, een 1-1 stand, dus was het in de pauze de hoogste tijd voor de trukendoos van Bas Steffens en zijn kompaan Dennis den Turk. Het trainersduo liet zijn ploeg na de hervatting in een 4-4-1 aantreden en hoopte met deze tactische manoeuvre de tegenstander uit de buurt van de Voorburgse zestien te houden. Een meesterzet, bleek achteraf, waar de bezoekers geen antwoord op hadden. ,,In de rust heb ik mijn spelers voorgehouden dat we het op deze manier SHO zelfs nog lastig konden gaan maken, zolang die tweede tegengoal zou uitblijven’’, legde Steffens na afloop uit. En daarmee had de scheidende oefenmeester niets te veel gezegd. De ploeg uit Oud Beijerland had geen afdoende weerwoord op de Voorburgse sluwe tegenzet en leek al snel genoegen te nemen met één schamel puntje. Al had het vlak voor tijd zelfs nog met lege handen kunnen staan als invaller Marc du Chatenier een voorzet van Mostava Frederik vol op de slof had geraakt.

Deltasport is komende zaterdag de laatste tegenstander voor de winterstop. De Voorburgers missen in het inhaalduel in Vlaardingen sowieso drie basisspelers.

Door André Buurman


Foto: Digitaal Dagblad