Net als vorig seizoen hebben ADO Den Haag en Feyenoord elkaar in een goed bezet Cars Jeans Stadion in balans gehouden (2-2). Het werd opnieuw een enerverend gevecht met een juiste uitslag. Nasser El Khayati maakte de twee Haagse goals, voor Feyenoord scoorden Steven Berghuis en Sam Larsson.

Fons Groenendijk hanteerde voor de clash met Feyenoord, die vorig jaar in eigen huis ook in 2-2 eindigde, het principe ‘never change a winning team’. De elf van Tilburg bleven dus staan. Wel was het zo dat Melvyn Lorenzen in de eerste helft meer vanaf rechts speelde en dat Sheraldo Becker dus meer aan de linkerflank aanwezig was.

Meteen werd namelijk duidelijk dat ADO Den Haag vol voor de winst ging tegen Feyenoord. De geel-groenen gingen furieus van start en dat kreeg ook meteen gestalte in de score. Aaron Meijers brak door vanaf de linkerflank, werd neergelegd door Bart Nieuwkoop en kreeg daarom een vrije trap op een gunstige positie. El Khayati legde aan en schilderde de bal via de vingertoppen van Justin Bijlow in de kruising. Het volgepakte Cars Jeans Stadion kolkte van vreugde.

De elfde Eredivisiegoal van El Khayati van het seizoen gaf ADO Den Haag een boost. De ploeg van Groenendijk bleef drukken en was via Lorenzen dicht bij de 2-0. Becker slingerde de bal na een goede actie fraai voor, maar de Duitse Oegandees gleed de bal over. Becker was zelf ook in de buurt van een doelpunt, maar zijn schot met links uit een afgeslagen corner werd goed klemvast gepakt door Bijlow. De doelman van Feyenoord zag Lex Immers na strijdlustigheid van Giovanni Troupée ook in kansrijke positie voor hem opduiken, maar de nummer 10 wist de bal niet goed te raken.

Feyenoord werd ondertussen sterker, naarmate de eerste helft vorderde. De Rotterdammers creëerden geen grote kansen, maar wel meerdere kleinere mogelijkheden. Robin van Persie schoot meermaals naast, terwijl Berghuis en Renato Tapia het vizier ook niet op scherp hadden staan. Wat Berghuis betreft gold dat echter alleen voor de eerste 45 minuten. In de blessuretijd van de eerste helft was het namelijk wel raak voor de rechtsbuiten. Op aangeven van Van Persie schoot hij de bal laag achter Zwinkels. Zodoende gingen de teams rusten met een 1-1 stand, wat gezien het verloop van de eerste helft vooral voor ADO Den Haag jammer was.

Door de gelijkmaker voor rust kwam Feyenoord wat beter uit de kleedkamers. Het leidde tot kansjes voor Van Persie en Tapia en een grotere kans voor Nieuwkoop. Het was aan Zwinkels te danken dat de stand gelijk bleef en dat de Rotterdamse storm even ging liggen.

Toch viel de 1-2 alsnog. Berghuis schoot de bal eerst nog via een Haags been voorlangs, maar Larsson wist na een uurtje wel tot scoren te komen. De Zweedse linksbuiten sneed naar binnen en vond de verre hoek, via de binnenkant van de paal: 1-2. Na dit doelpunt werd voormalig ADO Den Haag-speler Jens Toornstra gewisseld bij Feyenoord. De Haagse supporters gaven de middenvelder een warm applaus bij het verlaten van het veld.

Het Haags Kwartiertje leek in de eerste tien speelronden van het seizoen zijn effect een beetje te zijn verloren, maar ook tegen Feyenoord werd duidelijk dat ADO Den Haag weer als vanouds de slotfase in gaat. Bij het ingaan van het laatste kwartiertje waren Immers en Tom Beugelsdijk met het hoofd al dicht bij de gelijkmaker en deze viel even later alsnog.

Een overtreding van Nieuwkoop zorgde voor veel opwinding op de rand van de Rotterdamse zestien meter. De rechtsachter kreeg meteen al zijn tweede gele en dus een rode kaart, maar daar bleef het niet bij. Arbiter Blom wachtte op advies van de VAR en gaf na het bekijken van de beelden een penalty, omdat Beugelsdijk door Nieuwkoop binnen de zestien werd neergelegd. El Khayati wist wel raad met het buitenkansje en schoot de bal hard in de kruising. Met zijn twaalfde Eredivisie goal van het seizoen bepaalde hij de eindstand op 2-2.

In de slotfase gingen beide ploegen opportunistischer spelen, wat mede kwam door het inbrengen van Yuning Zhang en Thijmen Goppel. Zowel ADO Den Haag als Feyenoord had nog de winnende kunnen maken, maar het bleef bij dezelfde eindstand als vorig seizoen: 2-2. De grootste kans was voor Feyenoord toen invaller Orkan Kökcü met een schot voor een zéér gevaarlijke klutssituatie zorgde.

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Troupée, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Immers, El Khayati, Bakker; Becker, Falkenburg (79. Zhang), Lorenzen (79. Goppel).

Door Koen Jans


Bron: ADO Den Haag