Adidas trekt iconen aan

mainImage
Adidas trekt iconen aan

In een flits schieten beslissende voetbalfragmenten soms voorbij. Details vervagen en jaartallen verdwijnen naar de achtergrond. Herinneringen blijven hangen bij namen van spelers of de plek van het moment. Adidas was in veel gevallen aanwezig bij de iconische momenten in de voetbalsport. Het merk levert namelijk al meer dan zestig jaar kwalitatieve Adidas voetbalschoenen waarop de besten hebben gespeeld.

Sinds Helmut Rahn in 1954 de WK-finale besliste op Adidas-voetbalschoenen haalde het merk altijd de eindstrijd. Of het nou om het toneel van een wereldkampioenschap, een Europees kampioenschap, een Europa Cup of een nationale titel is. Lang is de lijst met spelers die op het merk het beste uit zichzelf hebben gehaald. Die de voetbalwereld hebben gebracht wat de Adidas voetbalschoen hun zelf gaf. Magie.

Franz Beckenbauer heerste in de jaren ’70 in alle defensies. Zijn aanwezigheid stond garant voor het binnenhalen van prijzen. Als een ware Kaiser marcheerde hij zijn troepen, bij Bayern München en het Duitse elftal, naar historische overwinningen. Op welke schoenen hij stond bij het omhoog hijsen van de wereldbeker in 1974? Adidas.

Beckenbauer liet de band met Adidas altijd intact. Tijdens en na zijn actieve voetbalcarrière. Favoriet was voor hem de Copa World Cup. Metalen noppen, soepel leer en het vermogen om er snel mee te verplaatsen. Positioneel was hij niet te evenaren. Slim, geslepen en machtig.

Commercieel gezien was David Beckham misschien wel het meest waardevol op een schoen van Adidas. Om het daarbij te laten is hem tekortdoen. Beckham had een pass die bestemd was voor de Adidas-schoen. Zijn tijdperk liep synchroon met de opmars van de Adidas Predator. Een robuuste schoen met in vroegere edities schubben voor de precisie. Rood, wit en zwart als betrouwbare partner voor de blikvanger van Manchester United.

Hij hield op die schoenen meerdere prijzen omhoog. Waaronder de Europa Cup 1 na een zinderend slot tegen Bayern München. Herinneringen worden bij het denken aan Beckham en Adidas weer vlijmscherpe beelden. Groots en begaafd gaf zijn persoon als merkwaarden mee aan het merk.

Spelverdelers zijn bijzonder thuis op Adidas voetbalschoenen, die in alle soorten en maten te verkrijgbaar zijn in de Sportshowroom. Zinedine Zidane en Kaká spreken als namen voor zich. De Franse veldheer bracht zijn land in extase op Adidas-schoenen. 1998 gaat nooit meer uit de boeken, de eerste wereldtitel voor Frankrijk. In eigen land nog wel en ondertekend door Zidane. Adidas speelde met zijn tegenstanders en vol vertrouwen stoomde hij door naar de eindstrijd.

Daarin wachtte het land van die andere spelmaker: Kaká. Flegmatiek en betrouwbaar kwamen in zijn spel samen. Een zeldzame combinatie die mogelijk werd gemaakt door het Duitse merk. Evenals Zidane kon de Braziliaan toveren met ruimtes. Alsof zijn benen en hersenen meer konden dan het aardse kan bevatten. Kaká liet zijn stempel achter bij Real Madrid en AC Milan.

Zonder twijfel kenmerken deze spelers de waarde van Adidas voetbalschoenen voor de sport. En velen gaan nog volgen, op een niet te stoppen driestreep.

 


Foto: Digitaal Dagblad