Spoeddebat over ziekenhuizen is formaliteit

7 January 2019, 18:33 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een spoeddebat is wel een heel zwaar middel voor een wethouder die niet zomaar even het beleid van een directie van een ziekenhuis-groep kan beinvloeden. Dat is mijn eerste reactie toen vanmiddag bekend werd dat wethouder Juliette Bouw zich morgenavond voor de gemeenteraad (en dan met name de oppositie) moet verantwoorden. Ik houd wel van een beetje politieke onderlinge strijd, maar had zoiets niet gewoon met schriftelijke vragen, of vragen tijdens een debat, gekund? Een spoeddebat roept bij mij meteen associaties op dat een wethouder weggestuurd kan worden. Alleen de gedachte  al slaat nergens op. Veel van de gestelde vragen kan de wethouder, zoals dat in politiek opzicht zo mooi heet, meteen naast zich neerleggen. Juliette Bouw heeft onlangs nota bene nog een verklaring afgelegd. Hieruit blijkt dat zij ook vindt dat het afbouwen van de zorg in Antoniushove of het verdwijnen van het gehele ziekenhuis, een groot gemis is voor Leidschendam-Voorburg. Tevens geeft ze aan dat de gemeente niet over huisvesting van ziekenhuizen beslist , maar wel in gesprek is met het HMC om duidelijk te maken hoe belangrijk bereikbare ziekenhuiszorg  is voor onze inwoners. Kortom, ook door het College wordt de druk opgevoerd richting de HMC-directie. Wat kun je meer doen over een onderwerp waar toe je als wethouder eigenlijk niets, of in beperkte mate iets over te zeggen hebt? Het is flauw om als oppositie meteen op het logistieke proces te gaan zitten. Had de wethouder dan eerder moeten antwoorden? Is de gemeenteraad niet geinformeerd? Iedereen was verrast en door de journalistiek zijn de plannen uitgelekt en vervolgens uitvoerig belicht. Eerder had een wethouder ook niet kunnen reageren, want geen enkele directie van een ziekenhuis zal even rennend naar gemeentehuis gaan om aan te kondigen dat ziekenhuizen worden gesloten of dat de zorg hiervan wordt afgebouwd.

Het verdwijnen van de spoedeisende hulp bij Antoniushove komt ook in de vragen voor. Dit gebeurde nota bene onder het vorige College, waar Gemeentebelangen deel van uitmaakte. Geen verwijt, maar slechts een constatering. Ook zij konden hier niets aan doen en hebben zich tevergeefs enorm ingezet om dit te behouden. Dat kun je deze wethouder dus totaal niet aanrekenen.

Maar dat zijn dus de verhoudingen anno 2019 binnen de politiek in Leidschendam- Voorburg. Het spoeddebat van morgenavond is dan ook niet meer dan een formaliteit.

De laatste vraag is opmerkelijk. ,,Of het college bereid is om met de raad aanwezig te zijn bij de overhandiging van de petitie tegen de mogelijke sluiting van Antoniushove (en Bronovo) aan het bestuur HMC en minister Bruins?''.

Wie zegt dat ik dat wil als initiatiefnemer van de petitie? Dat is net zoiets als ongevraagd op iemand zijn verjaardag komen en al het bier in de ijskast leegdrinken? Ik zal iedereen daarom uit de droom helpen. Ik heb zo weinig vrienden dat ik mijn verjaardag al jaren niet meer vier.