Een hoge werkdruk, spanningen in het privéleven of zelf een enorme prestatiedrang hebben. Stress heeft allerlei oorzaken en nog grootsere gevolgen. Wie moet er een signaal geven dat er sprake is van stress op de werkvloer? De manager, HR-afdeling, bedrijfsarts of ligt dit bij de preventiemedewerker? Wat is de rol van de medewerker en ondernemingsraad?

Stress is een probleem van allemaal en alle partijen moeten samenwerken binnen een organisatie. Momenteel kan 50% van het ziekteverzuim al gerelateerd worden aan stress en dat kan in de toekomst nog meer worden. Uit het onderzoek naar de gezondheid bij bedrijven, dat Zilveren Kruis heeft laten uitvoeren, blijkt bovendien dat de helft van de werknemers in Nederland vindt dat hun organisatie te weinig doet om stress op de werkvloer te voorkomen.

In deze Week van de Werkstress is het goed dat iedereen stil staat bij de signalen van stress en preventie.

‘Stress is geen individueel probleem’, dit pleidooi hielden Martijn van Winkelhof en Bram Bakker de afgelopen weken al en vragen daarbij het nieuwe kabinet om stresspreventie op te nemen in het Nationaal Preventieplan. Stress zou net zoveel aandacht moeten krijgen als overgewicht en roken, zeker omdat het ziekteverzuim door stress hoge zorg- en verzuimkosten met zich meebrengt. Als een sluipmoordenaar put chronische stress mensen fysiek, mentaal en emotioneel uit, zonder dat je daar bewust van bent. Chronische stress creëert een ongezonde levensstijl zoals meer behoefte aan vetter eten, meer suikers, zout en onregelmatig eten, het bevordert verslavingsgedrag zoals roken, meer alcoholgebruik, minder sporten en door chronische stress gaat men korter en slechter slapen.

Verschil tussen chronische stress en acute stress

Chronische stress is wezenlijk iets anders dan af en toe een beetje stress, een natuurlijke functie die ons dagelijks paraat en in actie houdt. Cortisol, adrenaline en norepinefrine geven focus, scherpheid en ook een alarmfunctie die ons leven beschermt. Bij een gevaarlijke situatie geeft het lichaam ons een natuurlijke reactie. Te lange tijd aanhoudende stress, zonder genoeg rustmomenten en herstel, noemen we chronische stress, oftewel de ‘sluipmoordenaar’. Alle ballen hoog proberen te houden, een hoge werkdruk of het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen zorgen voor chronische stress. Bij chronische stress wordt een constant beroep gedaan op de bijnieren, de producent van onze hormonen. Door deze aanhoudende prikkel gedurende de voortgaande roofbouw op onze energie, raken de bijnieren uiteindelijk uitgeput.

Chronische stress en burn-out

De uitputting van de bijnieren leidt op ten duur tot totale uitputting van de mens met als gevolg een burn-out. Op dit moment heeft 14% van de werkende Nederlanders een burn-out. Een ander groot deel kampt met burn-out klachten zoals angsten, paniekaanvallen, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid en veranderd gedrag. Unlimited People, de burnout-poli van de Voorburgse Barbara Kok, heeft hierover de volgende visie.

Chronische stress signaleren

Als medewerkers last hebben van chronische stress, uit zich dat meestal in verschillende signalen. Juist de variatie van signalen maakt het lastig om chronische stress te signaleren.

 • Piekeren en angsten
 • Slapeloosheid en vermoeidheid
 • Vage lichamelijke klachten
 • Veranderde emotionele reacties
 • Uitstellen en afstellen van allerlei taken
 • Concentratieverlies
 • Eetpatroon
 • Afstand nemen van (dierbare) mensen
 • Vermijden van sociaal contact
 • Onzekerheid over eigen prestaties
 • Toename van alcohol- en drugsgebruik
 • Verlaagd libido en seksuele activiteiten
 • Het gevoel de controle over het dagelijkse leven kwijt te zijn

De rol van de preventiemedewerker en de andere betrokkenen

Zowel de manager, HR-afdeling, bedrijfsarts, preventiemedewerker, ondernemingsraad en medewerkers hebben een functie bij het signaleren van stress. De belangrijkste reden hiervoor is om ziekteverzuim en uitval te voorkomen. Ieder bedrijf vanaf 25 werknemers is sinds juli 2017 verplicht een preventiemedewerker aan te stellen. De preventiemedewerker werkt samen met HR en de bedrijfsarts om langdurig verzuim te voorkomen. Het signaleren van chronische stress samen met alle andere betrokkenen is daar een onderdeel van.

stockfoto. Voor meer informatie, informeer bij http://www.unlimitedpeople.nl

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!