In de Brasserie van sportcentrum Westvliet is het altijd goed vertoeven en kom je tal van bekenden tegen. De ene keer zit betaald voetbal scheidsrechter Kevin Blom uit te hijgen van zijn fysieke inspanningen  en deelt hij zijn ervaringen van z’n laatste wedstrijden. De andere keer ontmoet je er journalisten, raadsleden en zangers. Dit was ook deze week het geval toen journalist Bart Bakker, politica Astrid van Eekelen en evenementenbedenker Dave Fisser in de Brasserie zaten. Zij werden door Hyke van de Heijden (directeur van Westvliet) overgehaald om de uitdaging aan te gaan om eens te gaan spinnen. Sterker nog, hij wil onze belevenissen weten en aangeven dat Westvliet ‘the place to be’ is om te gaan sporten.

Onder aanvoering van Dave Fisser (‘Je moet eens weten hoeveel energie een optreden kost’) ging het drietal vervolgens de spinningruimte in  waar instructrice Jolanda Aalbers er helemaal klaar voor was. (,,Welkom allemaal, we hebben er weer zin in’’). Dat gold zeker niet voor Bart (‘Ik ben acht kilo te zwaar en heb maanden niet gesport’), die een soort opbeurende blik mee kreeg van Jolanda. ,,Ach, de eerste keer in je leven dat je komt spinnen, dat wordt gezellig…’’, zei ze dan ook.

Op het moment dat Dave & Astrid en de andere twintigtal deelnemers aan de spinningles er meteen vol ingingen, keek Bart vertwijfeld om zich aan. ,,Kom op, tempo, het gaat hier allemaal sneller dan in de politieke besluitvorming’’, riep Astrid enigszins bemoedigend. Jolanda had alles weliswaar alles in een bepaald schema opgebouwd, maar Bart kon niet meer na een half uur. Werkelijk alles deed zeer. ,,Hee Bakker, dat is wel even iets anders dan de hele dag zitten te tikken’’, zei Dave die met zijn gezette lichaam echter zweette als een otter.

Op een gegeven moment kreeg Bart het ritme weer te pakken. In een zwaardere versnelling hield hij zich staande. Onder het mom van: ‘de dood of de gladiolen’, werd het laatste gedeelte volgebracht. Opvallend was de enorme fitheid de deelnemers aan de spinningles. In een relatief hoog tempo werd het uur door hen volbracht. De opbouw van de les was dermate goed dat iedereen het vol kon houden.

Bart kon ’s middags vanwege de spierpijn in zijn bovenbenen de trap niet meer op. Hij kwam overigens kort na de les Alex Luneman van tennisschool Jan de Rook tegen. ,,Wat is er met jou aan de hand?’’, reageerde Alex meteen. ,,Heb je ergens tussen gezeten of zo?’.

Ondanks alles is een uurtje spinning onder leiding van Jolanda zeker de moeite waard. ,,Kom op Bart, dit gaan we zeker nog een keer doen en zaterdag we raquetballen’’, zei Dave. ,,We gaan hier alles uitproberen. Dan gaan we ook nog mee doen aan Yoga’’.

Bart had tien minuten na de spinningles een afspraak bij Yvonne Bood van Vlietkinderen. Zij heeft meteen een glaasje water voor hem gehaald en kon een glimlach zeker niet onderdrukken. Bart z’n collega Rene Beuker heeft hem op straat ondersteund en ging daarna op een bankje zitten op het Julianaplein. Hij voelde zich even een mantelzorger.

,,Toch laat ik me niet kennen’’, besloot Bart. ,,Ik ga een heel rondje Westvliet doen en de volgende keer zeker weer spinnen. Ik barst van de spierpijn, maar voel me wel fitter’’.