Het Knaaghof in Rijswijk heeft gereageerd op het bericht van de (tijdelijke) sluiting die zij zelf op Facebook hadden gezet. Veel mensen zijn daarvan geschrokken. Ook inwoners uit Leidschendam-Voorburg die regelmatig bij Het Knaaoghof komen.

Zij geven daarom een toelichting op wat er gebeurd is: “Onlangs werd door de politie in een woning 23 konijnen aangetroffen. Deze voornamelijk jonge, ondervoede konijnen zijn door Dierenambulance Den Haag bij Het Knaaghof gebracht. De dieren zijn bij ons in quarantaine geplaatst en door onze dierenarts nagekeken en behandeld volgens protocol. Nadat een aantal konijnen zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak overleed hebben wij een konijn voor autopsie aangeboden aan Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Al snel werd duidelijk dat dit konijn was besmet met VHD en hieraan was overleden.”

“Nadat VHD bij de eerdergenoemde groep dieren in onze quarantaine is geconstateerd, hebben wij besloten de komende tijd preventief de deuren te sluiten en zijn er intern voorzorgsmaatregelen getroffen: geen dieren meer opnemen of plaatsen, zo min mogelijk mensen in het gebouw, de besmette ruimte wordt alleen met speciale kleding betreden en alle ruimtes worden grondig ontsmet.”

Hoewel het opvangcentrum gesloten is, blijf het op de gebruikelijke wijze bereikbaar. Per e-mail [email protected]  en telefoon 070 – 394 55 23 (maandag t/m zondag 13.00 – 16.00). Als duidelijk is wanneer zij weer open kunnen gaan, maken zij dit bekend via hun website en facebookpagina.

VHD (Viral Hemorrhagic Disease) wordt ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd. Met VHD besmette konijnen sterven doorgaans binnen 24 tot 28 uur. Soms hebben dieren het benauwd of zijn er bloedingen te zien, maar meestal is er niets dat erop wijst dat de konijnen voorafgaand aan hun dood in levensgevaar zijn. Deze ziekte is zeer besmettelijk en verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Besmetting van konijnen kan voorkomen worden middels een (half)jaarlijkse vaccinatie. Dierenartsen kunnen hierover adviseren. Alle konijnen die bij Het Knaaghof binnenkomen worden door onze dierenarts gevaccineerd tegen myxomatose en VHD 1 en 2.

Bron en foto Rijswijks Dagblad.

 

Reageer op dit artikel