Sinds de eind zeventiger jaren wordt racquetball in Europa beoefend. Op diverse land- en luchtmachtbases in met name Duitsland hield het Amerikaanse land- en luchtmachtpersoneel hun conditie middels racquetball op peil. In 1978 werden de eerste twee banen geopend die voor Europeanen toegankelijk waren. Dit gebeurde in Westvliet Fitness- & Racketclub te Leidschendam. Anno 2016 is racquetball nog steeds een populaire sport bij Westvliet, waar ex- topspeler Rob van der Kamp vele successen vergaarde.

,,Met dank aan Han van der Heijden’’, zegt hij. ,,Dankzij de vader van huidige directeur Hyke kreeg ik de kans om me verder te ontwikkelen. We hebben de sport goed kunnen neerzetten, zowel bij Westvliet als daarbij’’.
Anno 2016 geeft Rob van der Kamp nog altijd desgevraagd clinics van zijn zo geleefde sport. Dat was hét moment voor zanger Dave Fisser, politica Astrid van Eekelen en journalist Bart Bakker om zelf alles van de sport te ervaren. Naast diverse oefeningen werden er tal van onderlinge wedstrijdjes afgewerkt. In het kader van het Rondje Westvliet wilden ze alles van deze sport eens ervaren.

,,De bal stuitert veel sneller dan bij squash’’, reageert Dave, die vervolgens met het schuim op de mond door de ruimte rende. De bal stuiterde inderdaad zo hard aan alle kanten dat Astrid, in een ultieme poging om een aan bal terug te slaan, onderuit ging. Hetzelfde gebeurde met Dave die per se niet van een vrouw wilde verliezen. Rob van der Kamp zag het allemaal enigszins lachend aan. ,,De passie was er in ieder geval’’, zei hij. ,,De techniek is een ander verhaal, maar veel oefenen is belangrijk. Je krijgt het dan steeds beter onder de knie’’.

Bart kreeg de eerste bal meteen hard op z’n neus, maar herpakte zich snel. Racquetball is een intensieve sport’’, zei hij meteen. ,,Als je er helemaal in opgaat, dan word je meegesleept om de meeste onmogelijke ballen te raken’’.
,,De ballen vliegen letterlijk om m’n oren’’, aldus Astrid. ,,Het lijkt wel of er soms op je wordt geschoten. Het is een mooie sport, maar je moet wel goed de muren om je heen in de gaten houden. Het is daarbij moeilijker dan je denkt. Er zit echt snelheid in de bal’’.

Na de wedstrijdjes werd er nog even nagepraat in de brassie van Westvliet waar een gezellige drukte heerste. ,,Westvliet is top om even bij te praten en mensen te ontmoeten’’, zegt Bart. ,,Ik zit hier regelmatig met allerlei zakelijke afspraken. Westvliet heeft voor velen een sociale functie’’.

Via de link http://www.westvliet.nl/racketsport/squash-racquetball-den-haag/ zijn alle mogelijkhden van het racquetball bij Westvliet te vinden.

foto : Dave Fisser (links) en Rob van der Kamp (rechts) voorafgaande aan de clinic.