Rabobank geeft advies over financieel zelfredzaamheid op scholen

8 October 2018, 12:48 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tijdens de week van de Coöperatie maakte de Rabobank hun maatschappelijke en coöperatieve waarde zichtbaar en concreet. Vanuit het partnership met de Rijswijkse dialoog bood de Rabobank twee dagen de training “financiële zelfredzaamheid” aan op middelbare scholen in Rijswijk. Deze training werd gegeven door een zeer bevlogen medewerker. Dit is een mooi voorbeeld van de maatschappelijke betrokkenheid en invulling van het partnership van de Rabobank met de Rijswijkse Dialoog.

Gökhan Tercan, accountmanager voor het Midden- en Kleinbedrijf van de Rabobank regio Den Haag, stond twee dagen voor de klassen van het Vredenburch College en het Rijswijks Lyceum. Dit alles in het kader van het Financieel Netwerk Rijswijk. Jongeren maakten, mede onder het toeziend oog van coördinator Rochelle Heerema van de Rijswijkse Dialoog, kennis met het belang van financiën en de omgang daarmee.



Geld
Tercan gaf les over financieel zelfredzaamheid en sprak de leerlingen toe in de klaslokalen. “Geld bijverdienen doen veel jongeren. Geld uitgeven gaat makkelijker dan het verdienen. Het komt regelmatig voor dat jongeren meer uitgeven dan dat zij verdienen of aan zak- en kleedgeld van ouders of verzorgers krijgen. Het is belangrijk dat je je geldzaken nu al goed organiseert en later niet bij familie of vrienden moet aankloppen om geld te lenen. Geld lenen bij instanties kost geld. Jongeren vergeten vaak de kleine lettertjes te lezen met alle gevolgen van dien.”



Schulden
“In Nederland heerst de schaamtecultuur”, vervolgt Tercan die de jongeren in de eigen ‘taal’ aanspreekt en duidelijk de aandacht heeft van hen. “Mensen die schulden hebben, schamen zich. Om hulp vragen komt vaak te laat. Het is geen uitzondering dat bij ons mensen komen die een stapel rekeningen van een jaar lang hebben laten liggen. Zij komen dan bij ons. Veel te laat natuurlijk, maar mensen schamen zich hier nu eenmaal voor . Banken zijn er niet alleen om hypotheken te verstrekken of om geld bij te pinnen. Wanneer je financiële problemen hebt, kun je gewoon naar ons toekomen en gaan we kijken waar we je kunnen helpen.”

“De meeste ruzies ontstaan door het lenen van geld en het niet terugbetalen ervan”

Sparen
“Schulden beginnen met kleine zaken. Daarna kan het van kwaad tot erger gaan wanneer je niet bewust bent van je uitgavenpatroon. Het is ook belangrijk dat je van jongs af aan geld opzij zet voor later. 84% procent van de jongeren die al vroeg begint met sparen, doet dat ook wanneer ze volwassen zijn. Goed om geld opzij te leggen voor de grote uitgaven als een huis of een auto. Anders blijf je je hele leven aankloppen bij familie of vrienden. De meeste ruzies ontstaan door het lenen van geld en het niet terugbetalen ervan.”

Kwetsbaar
De jeugd in de leeftijd waar Tercan nu voor gesproken heeft, is kwetsbaar. “Soms zelfs naïef”, waarschuwt Tercan, die zegt liever geld opzij te zetten dan er op los te leven op een vakantie. “Shouldering (meekijken wanneer er gepind wordt), money mule (ongemerkt schuldig zijn aan diefstal via bankrekeningen) en phising (oplichting via internet) zijn een bedreiging voor jongeren. We hebben het hier over een kwetsbare doelgroep. Ja jullie, soms te goedgelovig, soms te gemakkelijk. Let op wat je doet om problemen voor later te voorkomen.”

Voor meer informatie:http://www.rijswijksedialoog.nl/projecten/4-en-5-oktober-carrousel-jongeren-geld/