Gaat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg straks vergaderen tussen de kunst in het historische Huize Swaensteyn? Als het aan het bestuur van museum Swaensteyn ligt, zou dat zomaar kunnen. Het museum, dat kampt met een te kleine en slecht geoutilleerde ruimte, wil terug naar het historische Huize Swaensteyn en heeft daar al een uitgewerkt plan voor.

“We maken mooie tentoonstellingen, met weinig financiële middelen en veel creativiteit”, zegt bestuursvoorzitter Wang Choy van het museum. “In 2014 hadden we ruim drieduizend bezoekers, vorig jaar 8.500. Maar wij willen naar minimaal veertigduizend bezoekers per jaar. Dat kan alleen als we, samen met Huygens’ Hofwijck, spraakmakende tentoonstellingen maken. Daarvoor hebben we dan wel een andere tentoonstellingsruimte nodig. Het hoofdgebouw van Hofwijck is te klein, terwijl het huidige Museum Swaensteyn niet voldoet aan de hoogste museale standaard.”

Lady Di

“In Voorburg, Leidschendam en Stompwijk liggen de verhalen voor het oprapen. Denk aan de  Romeinen, Constantijn en Christiaan Huygens, Spinoza en Prinses Marianne, de Lady Di van de 19e-eeuw. Vincent van Gogh heeft zijn vroege werk gemaakt. Daar kun je spraakmakende tentoonstellingen mee maken, die een internationaal publiek trekken.”

Om dat alles te realiseren wil het museumbestuur naar het nagenoeg leegstaande Huize Swaensteyn. “Maar waar moet de gemeenteraad dan naartoe?” zegt Choy. “Daarvoor hebben we een idee: de huidige raadzaal, die te klein is, is geen historisch deel en breken we af. Op die plek zetten we een nieuw bouwdeel neer, bestaande uit twee verdiepingen. Bovenin komt een – fors grotere – raadzaal en beneden hebben we een mooie grote ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, die voldoet aan de hedendaagse museale eisen voor klimaat en beveiliging. In de huidige portiersloge komt een lift die toegang geeft tot de raadzaal en het historische deel van het complex, waar de permanente collectie van het museum wordt getoond. Je kunt ook overwegen om de huidige binnenplaats een glazen overkapping te geven. Zo kun je er evenementen organiseren, zoals concerten en lezingen. Bij drukbezochte vergaderingen van de gemeenteraad kan het publiek er via een groot videoscherm de vergadering bijwonen en in de pauzes overleg plegen met de raadsleden.”

Kruisbestuiving

Het museum wil samen met kunstenaarsvereniging ArtiBrak naar het complex Huize Swaensteyn. Dat levert niet alleen een mooie kruisbestuiving op van oude en hedendaagse kunst, maar betekent ook dat er drie gemeentelijke panden – twee van het huidige museum en een van ArtiBrak – kunnen worden verkocht. Ook de VVV, onderdeel van Museum Swaensteyn, komt op een veel zichtbaarder plek. Een mooie museumwinkel en brasserie maken het complex tot een culturele hotspot, waardoor het museum tevens meer inkomsten kan genereren uit de zakelijke markt.”

Choy, ter afsluiting: “Ons uitgangspunt is het zo effectief én zichtbaar mogelijk gebruiken van het complex Huize Swaensteyn. Nu is het overdag een doods en gesloten pand in een verder aantrekkelijke winkelstraat. Door de combinatie die wij voorstellen zal het complex overdag en ook vaak ‘s avonds, een plek worden die mensen trekt. En dat is, naast een betere behuizing voor het museum, ons hoofddoel: het creëren van zo veel mogelijk bezoek aan het Huygenskwartier.”

Bron: Persbericht Bestuur museum Swaensteyn

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!