Ingezonden: 'Grootste partij hoeft niet altijd in College'

mainImage
Ingezonden: 'Grootste partij hoeft niet altijd in College'

Afgelopen dagen verschijnen er in de media,  vooral op het Voorburgs Dagblad , veel berichten over de vorming van het college in Leidschendam-Voorburg. Vooral Hr. Bakker, redacteur bij het Voorburgs Dagblad, en Hr. Kool laten van zich horen.

De strekking is vooral dat de VVD in het college moet komen omdat deze partij de grootste is geworden in onze gemeente. Dit is onzin. Laat ik even uitleggen hoe het in zijn werk moet gaan.

Geen enkele partij heeft in onze gemeente de absolute meerderheid dus er moet met andere partijen worden samengewerkt.

De VVD heeft als grootste partij als eerste de mogelijkheid om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn. Iedere partij moet vervolgens zelf bepalen wat de belangrijkste punten zijn  voor de mensen die op  hen gestemd hebben, en wat de beste mogelijkheden zijn om deze punten zoveel mogelijk te realiseren. Dit is de onder meer het werk van de informateur om dit te inventariseren.

Uiteindelijk blijkt welke combinatie ,die op een meerderheid in raad kan rekenen, als beste mogelijkheid uit de bus komt.

Deze overeenkomst is gebaseerd op geven en nemen en op vertrouwen in de partners onderling.

Het kan dus zo zijn dat uiteindelijk de grootste partij daar geen van deel uitmaakt. Dat is soms wel sneu maar een logisch gevolg van onderhandelingen. Het is dus onzin om te eisen dat de grootste partij altijd in de coalitie komt. Daarnaast heeft de huidige coalitie een meerderheid behouden en is er in goed vertrouwen met elkaar samengewerkt. Als de kiezers dat anders zouden zien was hun meerderheid wel verdwenen.

Jos van Heiningen

 

 


Foto: Digitaal Dagblad