Het is een bekend probleem in veel buurtpreventie WhatsApp-groepen. Er lijkt maar geen einde te komen aan de stroom van berichten die binnenkomt, maar niet alle berichten zijn even relevant. Hoe bestrijd je de berichtenterreur? Politie Leidschendam-Voorburg, die onlangs een oproep deed om mee te doen aan de Buurt WhatsApp, publiceert daarom een aantal tips.

1. Stuur alleen berichten die voor de hele groep zijn
Houd persoonlijke dingen voor jezelf. Andere mensen hebben geen boodschap aan jouw privézaken.

2. Houd je aan het onderwerp van de groep
Het onderwerp van een buurtpreventie WhatsApp-groep is de veiligheid in de buurt. “Een dankjewel aan je buurvrouw, omdat ze je heeft toegevoegd, is niet relevant.”

3. Houd het zakelijk
Socioloog Peter Achterberg van de Universiteit van Tilburg zegt hierover: “In WhatsApp-groepen gaan mensen zich al snel anders gedragen dan in het normale sociale leven. De moraal is losser. Aan de andere kant kunnen grapjes snel verkeerd opgevat worden. Het is dus oppassen op wat je zegt, anders zou je er in het echte leven nog wel eens mee geconfronteerd kunnen worden.”

4. Stop met smilies sturen
Smilies zijn soms handig om emoties uit te drukken en gewoon leuk voor de lol. Een buurtpreventie-groepsapp is hier niet de juiste plek voor. Als je het alleen kan zeggen met emoticons, zeg het dan niet.

5. Druk niet te snel op enter
Verhalen die in delen doorkomen zijn niet fijn om te lezen. Ook is de kans groter om spelfouten te maken als je te snel op enter drukt. Fouten moeten weer verbeterd worden, wat meer overbodige berichten betekent.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!