De pilot ‘Verlichte regels voor het Huygenskwartier Voorburg’ is succesvol afgerond. Dit meldt de gemeente. Doel van de pilot was onderzoeken of ondernemers innovatiever worden als er minder regeldruk is vanuit de gemeente. De conclusie na anderhalf jaar experimenteren is verrassend: niet de regels, maar op een andere manier met regels omgaan levert de grootste winst op. Op basis van de positieve ervaringen neemt het college binnenkort een besluit om deze werkwijze voor alle winkelgebieden toe te passen.

Cultuuromslag

Patrick van Kuijen, voorzitter van het Ondernemersfonds (foto): “Wij hebben de pilot heel positief ervaren. Het is goed dat de gemeente meer interesse heeft voor ondernemers en wil denken in kansen in plaats van alleen strikte regels toe te passen. In de korte looptijd van de pilot zijn er concrete resultaten geboekt: Er is meer ruimte gekomen voor reclame-uitingen en de aanvraagtermijn van evenementen ingekort.”

Wethouder economie Saskia Bruines: ”Als gemeente werken we continu aan het verbeteren van onze dienstverlening, ook voor ondernemers.  Ondernemers zijn onze economische motor. We kijken eerst naar het initiatief en dan pas naar hoe we de regels kunnen toepassen om het mogelijk te maken. We geven ruimte voor creativiteit en innovatie.”

Pilot

De pilot is begeleid door Platform 31 en komt voort uit de Retailagenda van het kabinet. Twaalf binnensteden in Nederland deden mee aan de pilot. De andere gemeenten  zijn: Alkmaar, Ede, Goes, Helmond, Beilen (gemeente Midden-Drenthe), Oss, Roosendaal, Rotterdam, Sluis, Zeist en Zwolle.

Lees ook het nieuwbericht van Platform31:  Pilot verlaging regeldruk stimuleert ondernemerschap in binnensteden.