Onderwaterfotograaf Monique Hassink heeft veel geduld

19 October 2018, 09:51 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Monique Hassink uit Leidschendam werkte jarenlang in de ict, maar maakte tien jaar geleden een opvallende carrièremove: ze werd onderwaterfotograaf. Volgende maand komt ze naar De Veur in Zoetermeer waar zij voor klanten van Het Zweminstituut fotoshoots aanbiedt rondom de lessen ouder- en kindzwemmen.

De hamvraag: hoe wordt iemand onderwaterfotograaf? Voor Hassink, geboren in Zoeterwoude en opgegroeid in Leidschendam, begon het allemaal met een fotosessie voor haar eigen kinderen. ,,Ik heb twee pubers van 13 en 15. Toen zij tien jaar jonger waren, zwom ik zelf met hen. Er kwam een onderwaterfotograaf langs en mijn kinderen vonden het geweldig. Toen viel bij mij meteen het kwartje: dit wilde ik ook gaan doen. Ik vond het heel gaaf. Naderhand sprak ik met die fotograaf en drie maanden later had ik zo’n spiegelreflexcamera met een onderwaterhuis en twee flitsers erop, want onder water is het licht snel weg. Toen die man een keer niet kon, viel ik voor hem in tijdens het diplomazwemmen in Voorschoten. Zo is het begonnen.”

Hassink combineerde het werk aanvankelijk nog met haar ict-werk, maar inmiddels is ze zeven jaar fulltime bezig. Ze is in te huren voor diplomazwemmen en ouder- en kindzwemmen in de regio en regelmatig doet ze een zwemfeestje of een privé-fotoshoot. Wat je als goede onderwaterfotograaf nodig hebt?

,,Vooral veel geduld, je moet die kinderen gerust stellen. Je bent voor zo’n klein kind indrukwekkend en vreemd met zo’n enorme camera. Dat ziet er eng uit. Baby’s hebben dat niet door, maar wel de twee- en driejarigen. Die vinden het heel leuk, of helemaal niet. In mijn camera heb ik figuurtjes geplakt om ze af te leiden. Dan laat ik ze zwaaien naar de smurf. Ik zie het als een uitdaging om zo’n fotoshoot voor elkaar te krijgen.”