De drie genomineerden voor de John Blankensteinprijs 2017 zijn bekend. Het gaat om de jaarlijkse homo-emancipatieprijs, tegenwoordig LHBTI-emancipatieprijs, van de stad Den Haag. Het is bedoeld voor een organisatie, persoon of groep van personen die een bijdrage hebben geleverd aan de LHBTI-emancipatie in Den Haag.

Voor het eerst reiken de vijf Regenbooggemeenten in de regio Haaglanden – Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Westland en Zoetermeer – gezamenlijk de prijs uit. Het blijft een Haagse prijs, maar de gemeente Den Haag bereikt met deze samenwerking een breder publiek en bredere (gedragen) aanpak. Deze uitbreiding biedt zo ook aan LHBTI-initiatieven buiten Den Haag een podium.

De jury heeft voor de prijs drie kandidaten genomineerd, die zich onderscheiden door hun daadkracht, lef en creativiteit bij hun acties gericht op het zichtbaar en bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit. Hierbij heeft de jury vooral gekeken naar de bereikte doelgroepen, de voorbeeldfunctie van het initiatief en het regionale bereik.

De nominaties voor de John Blankensteinprijs 2017 zijn:

  • Eveline van de Putte: genomineerd voor haar activiteiten zoals Tour d’Amour, Stormachtig Stil en Love = Love waarmee ze een breed publiek bereikt van jongeren tot ouderen, en ook professionals en vrijwilligers.
  • Luuk Wessels: genomineerd voor het door hem geïnitieerde succesvolle feest Popcake. Hiermee heeft het een vaste plek gecreëerd waar LHBTI’ers uit Den Haag en omstreken zichzelf kunnen zijn.
  • Scouting De Lier: genomineerd voor hun statement in de wereld van de Nederlandse scouting dat LHBTI’s welkom zijn bij de scouting. De deelname aan de Canal Pride in Amsterdam met hun boodschap ‘Proud to be (sc)out‘ is het sterke voorbeeld hiervan.

Uitreiking

De John Blankensteinprijs 2017 wordt uitgereikt op (Paarse) vrijdag 8 december van 10.30 tot 11.30 uur in het COC Café Den Haag. Wethouder Karsten Klein overhandigt de speciaal hiervoor ontworpen fysieke prijs van de Haagse kunstenares Mickey Yang en een cheque van €2.500.

Jury
In de jury zijn alle vijf Regenbooggemeenten uit regio Haaglanden vertegenwoordigd:
Delft: Bram van Meurs, oud-voorzitter van DWH Delftse Werkgroep Homoseksualiteit.
Den Haag: Soerin Narain, directeur St. Vobis – voorheen St. Hindustani, winnaar John Blankensteinprijs 2015.
Leidschendam-Voorburg: Frank Rozenberg, oud-wethouder LHBT-beleid.
Westland: Muriel Weltens, functionaris gezondheidsbevordering GGD Haaglanden.
Zoetermeer: Monique Boonekamp, functionaris gezondheidsbevordering GGD Haaglanden.

De prijs
De prijs is vernoemd naar de oud-scheidsrechter John Blankenstein, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid en veel betekend heeft voor de LHBTI’ers binnen de sport en samenleving. Met deze prijs wil de gemeente een bijdrage leveren aan de sociale en maatschappelijke acceptatie van LHBTI’ers in Den Haag en de regio. Op verzoek van de gemeente organiseert COC Haaglanden sinds 2007 deze prijs.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!