Pieter Offers, voorzitter van Forum Sport, gaf exclusief voor onze krant zijn nieuwjaar-speech vrij waarin hij benadrukte dat de samenwerking met de voetbalschool van Newcastle United –speler Davy Janmaat goed heeft uitgepakt. Tevens zei Offers dat asielzoekers twee per week gratis op het complex mogen komen voetballen.

Zijn speech luidde als volgt:

Net als vorig jaar ga ik niet terugblikken. Ik gebruik de nieuwjaarsreceptie om vooruit te kijken. Ik wil met jullie delen waar wij in 2016 met elkaar aan werken om onze mooie club gezond en levendig te houden, zodat wij met elkaar een lekker potje voetbal kunnen spelen.

Als kinderen 17 worden beginnen zij de pubertijd achter zich te laten. Zij gaan naar de A jeugd, worden sterker en krijgen meer bravoure. Ook moeten zij keuzes maken. Vaak betreft dit studeren, een sabbatical of werken. Thuis blijven wonen of op kamers. En heel concreet een baantje nemen of voetbal blijven spelen. Gevolg: vriendschappen die soms al lang bestaan gaan mogelijk op de schop. Iets wat iedereen die ouder is dan 17 herkent.

Waarom vertel ik dit. Heel simpel wij zin ook 17 geworden en krijgen te maken met keuzes. Voetbaltechnisch weten wij best wie wij zijn. Een voetbalvereniging met ruim 70 selectie- en recreatieve teams die bezig zijn met verlies en ook heel vaak met winst. Een club die over de gehele linie op hoog niveau speelt en daar wil blijven. En daar hebben wij met elkaar alle vertrouwen in. Een club die in de regio top 5 van jeugdopleiding zit. Een club die keuzes durft te maken voor wat het opleiden van de jongste betreft. Vooral onze aanpak met Janmaat Sportacademy is een noviteit in de regio die heel goed uitpakt. Een club die goede trainers weet te trekken en te binden. Een club die geen last heeft van een verminderende aantallen leden. Kortgezegd een topclub waar wij allemaal trots op zijn.

Maar een vereniging is meer en veranderd.

  • Wij hebben een prachtig arsenaal aan vaste vrijwilligers. Zij werken zich een slag in de rondte om alles te regelen. Ook zijn er regelmatig nieuwe vrijwilligers. Vaak ook met nieuwe ideeën. Die lijken logisch, maar voor anderen soms weer niet. Het gevaar bestaat dat het begint te kraken, dat de rek er bij sommigen uit gaat, of het oude en nieuwe gewoon niet samen kan. Ook dat moeten wij ons bewust zijn. Die jongen van 17 kiest ook niet altijd voor iets wat vanuit het verleden logisch is.
  • Aan de andere kant merken wij dat er leden zijn die denken dat zij sport bij ons kopen en alles geregeld willen zien. Gaat dat niet goed, dan klagen zij. Zelf er iets aan doen komt niet bij hen op. Dit druist in tegen de wie wij willen zijn.
  • De veranderende vraag naar lidmaatschap soorten of voetbalalternatieven komt ook op ons af. Voorbeelden zijn de vraag naar parttime lidmaatschappen, het vadervoetbal en het in opkomst zijnde wandelvoetbal.
  • Als laatste benoem ik de veranderende horeca. Nieuwe initiatieven zoals luxe koffie, croissants of weekmenu’s tonen dat de vraag en het aanbod scheef lopen, maar wat we precies willen is ook niet duidelijk.

Jullie horen het, veel intern gerichte ontwikkelingen die impact op onze toekomst hebben.

 

Er zijn ook externe ontwikkelingen. De gemeente heeft met ons en andere verenigingen een nieuwe sportvisie opgezet Leidschendam Voorburg moet de sportgemeente van Nederland worden. Dit betekent veel voor de gemeente, maar ook voor ons. Wij moeten bepalen hoe wij daar mee omgaan. Hoe gaan wij onze maatschappelijk en sportieve rol invullen. Deels doen wij dit al.

  • Wij bieden mensen vanuit de bijstand een plek omwerkervaring op te doen.
  • Wij hebben 18 maatschappelijke stagiaires in het clubhuis, op het terrein of als scheidsrechter.
  • Wij voeren gesprekken met Schakenbosch om leerlingen praktijk ervaring op te laten doen in de groenvoorziening, klus werkzaamheden en schoonmaak.
  • En samen met de stichting ’t Loo bieden wij asielzoekers de ruimte om twee keer per week op ons complex te voetballen.

 

Al deze ontwikkelingen vullen wij meestal ad hoc in. En dat is prima. Een puber probeert ook dingen, soms gaat het goed maar soms ook fout. Maar de 17 jarige van zojuist werkt aan plannen voor de toekomst. En dat gaan wij als 17 jarige ook doen.

 

Sinds begin van dit seizoen werken wij aan het vrijwilligersbeleid, onze maatschappelijk verantwoordelijkheid en onze horeca. Vanuit die gebieden rijst steeds dezelfde vraag. Waar staan wij over 5 tot 10 jaar. Een vraag die je niet zo 1,2,3 beantwoord. De 17 jarige krijgt hulp van ouders, leraren, trainers, mentoren en vrienden. Een club krijgt die hulp niet, die moet het zelf uitzoeken. Maar wij gaan die hulp wel krijgen. Vanuit de gemeente krijgen wij in 2016 professionele ondersteuning in het zetten van de stip op de horizon. Tegelijkertijd richten 3 groepen zich op het eerder vrijwilligersbeleid, op maatschappelijk verantwoord verenigen en op onze horeca. Dit zijn omvangrijk trajecten waar wij veel leden bij moeten en willen betrekken. In de komende weken horen jullie hier meer over en verwachten dat jullie vol enthousiasme je medewerking aanbieden. Zonder jullie kan het niet, en heeft het zelfs geen nut.

 

Zo genoeg over de vereniging, nu weer voetbal. We weten al wat langer dat André Lourens ons gaat verlaten. Vlak voor kerst is ook bekend geworden dat Niels Drabbe van het tweede bij ons weggaat. Wij wensen hen beide natuurlijk heel veel succes in het zoeken naar een volgende vereniging. Zoals gezegd wij mogen echt trots zijn. Vlak voor de kerst was al bekend dat Bas Steffens de nieuwe hoofdtrainer van ons eerste gaat worden. Met Bas halen wij een bekende in huis en wij zijn blij dat Bas voor ons heeft gekozen. Ook ben ik blij dat wij voor ons tweede een trainer hebben gevonden. Hiervoor hebben we niet ver hoeven zoeken. Marcel L’Ami gaat deze taak op zich nemen. Marcel kent onze jonge groep als geen ander en gaat zorgen voor een nog betere aansluiting tussen de senioren en de jeugd. Nu deze posities zijn ingevuld werkt de technische commissie de komende maand aan invulling van alle overige trainersposities. Op het moment dat hier iets over te zeggen is laten we dat zeker aan jullie weten.

 

Met al deze mooie verenigingsontwikkelingen op organisatorisch en voetbalgebied in het vooruitzicht wil ik graag deze speech afsluiten met een toast op 2016 en onze mooie club. Een club die leeft, waar we trots op mogen zijn, die goed staat aangeschreven, die iets meer bravoure zou mogen vertonen en het belangrijkste waar het goed en gezellig vertoeven is.

 

Proost!

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!