Lokale artsen in een plaatselijk ziekenhuis op de Dominicaanse Republiek concludeerden in juni 2016 meteen al snel dat het overlijden van Jeroen Venema en Michou de Graaf kwam door besmette vis. In een plaatselijke krant stond toen meteen al de mening van dokter Cesar Leon die toen aangaf dat als je er binnen vier tot vijf uur bij bent het gif te behandelen is met Manitol. Bij Jeroen en Michou zou het gif echter razendsnel zijn werking hebben gedaan, waardoor het long en hartfuncties zou hebben aangetast.

Desondanks daarom waren er veel geruchten over het overlijden en in Nederland was er bij nabestaanden, vrienden en bekenden van Jeroen en Michou vooral onbegrip. Hoewel er door de politie toen, volgens de lokale autoriteiten, grondig onderzoek werd gedaan, bleef het overlijden van het Voorburgse echtpaar met veel vraagtekens omvat.

Onze redactie kreeg al snel veel tips binnen, want de zaak hield de gemeenschap uit Leidschendam-Voorburg en diverse netwerken in Den Haag enorm bezig. Michou had ook bekendheid door haar werk in een skybox bij ADO Den Haag en Jeroen werkte bij een horeca-etablissement in de Haagse Atjehstraat. De patholoog liet exclusief aan Voorburgs Dagblad weten dat er naast voedsel nog een andere stof in hun lichamen was aangetroffen. Ondanks ook onderzoek van een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut  kwamen er geen aanwijzingen voor een misdrijf naar boven. Het is nooit bekend geworden wat nu precies die andere stof is geweest.

Tijdens een gesprek op het politiebureau in Leidschendam-Voorburg, met leden van het rechercheteam, kwam hun belangstelling voor drugs naar boven. Het is inmiddels duidelijk dat lange tijd in die hoek is gezocht als mogelijke oorzaak voor het overlijden. Uit respect voor de familie en vrienden uit Leidschendam-Voorburg zijn er door mij prive-zaken niet naar buiten gebracht.  Deze informatie is overigens wel gedeeld met de ouders van Michou. De moeder van Michou leeft nog steeds in de onwetendheid wat er op de laatste dag van het leven van Michou nu precies is gebeurd. In hun woonkamer stond een half jaar geleden nog nog altijd een grote foto van haar. Getuigen meldden zich na een oproep alsnog bij mij na en gaven aan dat er tijdens de excursie geen vreemde dingen rondom het echtpaar waren gebeurd.

Met de verklaring van het Openbaar Ministerie kan het boek voor de buitenwacht nu dicht. Binnen de beide families is het verlies van hun kind nog altijd iedere dag voelbaar. Zij zijn boos dat het OM gisteren, zonder overleg met hun, een persbericht naar buiten bracht. Tevens gaan zij de reisorganisatie aansprakelijk stellen voor nalatigheid. Voor hun is het boek dus nog niet dicht en zal nog diverse hoofdstukken er bij krijgen. Sterkte.

Bart Bakker is journalist en eindredacteur van Voorburgs Dagblad

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!