De in Voorburg woonachtige auteur Michel van Egmond heeft voor de derde keer de NS Publieksprijs gewonnen. In de finale (zie video van de bekendmaking) van de strijd om de grootste boekenprijs van Nederland won hij met zijn tweede boek over tv-persoonlijkheid René van der Gijp (De wereld volgens Gijp) en versloeg en passant de intellectueel Geert Mak met de Levens van Jan Six.

De andere genomineerden waren Mijn verhaal van Johan Cruijff, Judas van Astrid Holleeder, Huidpijn van Saskia Noort en Thomas Dekker van Thijs Zonneveld. Eerder won Van Egmond dezelfde prijs met zijn eerste boek over de voetballer Van der Gijp en de daarop volgende bestseller over Wim Kieft.

Van Egmond ontving een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en hij mag een jaar lang eerste klas reizen met het openbaar vervoer. Dinsdagmiddag kreeg Van Egmond ook al de Gouden Mosselvan het populaire Rotterdamse restaurant Kaat Mossel. In zijn dankwoord betrok hij toen zijn leermeester Jan D. Swart, die aanwezig was.

Van Egmond is van oorsprong sportjournalist. Hij werkte als leerling bij de editie Zoetermeer van de Haagsche Courant. Eigenaar de Sijthoff Pers had toen overal kleinere dagbladen (Delft, Westland en ook nog een omvangrijk editiestel van Het Rotterdams Nieuwsblad), zodat de sportredactie toen 25 redacteuren had. Jan D. Swart – nu columnist en politiek redacteur van www.dagblad010.nl – was destijds de leraar.

Van Egmond volgde Swart toen de laatste in 1995 overstapte naar Feyenoord en de eerste spindoctor werd in het voetballandschap. Van Egmond schreef ongeveer tien jaar lang solo de Feyenoord Krant vol en werkte mee aan de wekelijkse uitzendingen van Feyenoord TV. Het Amerikaanse fenomeen club-tv startte voor Nederland in De Kuip en werd – zonder dat iemand dat zag – zelfs heel internationaal toen Feyenoord-manager Chris Woerts speciale programmaseries over de spelers Ono en Song liet maken en verkocht aan Sky Japan en Sky Zuid Korea. Van Egmond was hoofdredacteur van die producties voor een miljoenenpubliek.

Laatst was er een reünie van het Feyenoord van toen – de tijden van Leo Beenhakker en Bert van Marwijk. Bij die gelegenheid werd bovenstaande foto gemaakt: Van Egmond (links), Swart en oud-voorzitter Jorien van den Herik.

Tekst: René Dons

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!