Het 2-2 gelijkspel tegen landskampioen tegen Feyenoord en zijn sterke optreden zitten nog vers in het geheugen op het moment dat ADO-speler Erik Falkenburg een ‘Meet and Greet’ heeft met rechtenstudente Anouk Bakker, die als fotografe aan Voorburgs Dagblad is verbonden.

De achttienjarige Voorburgse was benieuwd hoe Falkenburg tegen bepaalde stellingen aankijkt.  Tijdens een amicaal onderhoud kwamen zodoende zaken ter sprake als het ‘Handje van Mourinho’, domme voetballers, ADO Den Haag, het leven als profvoetballer en zijn maatschappelijke toekomst.

,,Het bevalt me hier prima bij ADO Den Haag’’, start de op een eilandje bij Amsterdam wonende Erik Falkenburg zijn betoog. ,,Na zo’n twee maanden kan ik de conclusie trekken dat ADO een mooie club is om voor te spelen. Ik heb inmiddels een goed beeld van de club. Er zijn vriendelijke mensen werkzaam en het scheelt dat ik zelf uit de regio kom. Het aanpassen ging zodoende vrij snel’’.

De ADO-speler,die voorheen uitkwam voor Sparta Rotterdam, Willem II, AZ, NAC, NEC en Go Ahead Eagles heeft zijn rechtenstudie slechts zes maanden volgehouden. Hij is inmiddels recordhouder door voor zeven verschillende clubs in de eredivisie te scoren. ,,Ik heb in Leiden gewoond’’, legt hij uit. ,,Het was de fase waarin moest blijken of het voetbal mijn beroep ging worden, of dat ik ging studeren. Ik wist niet wat ik wilde gaan studeren, dus ben ik aan de Universiteit maar rechten gaan doen. Ik koos uiteindelijk voor het voetbal’’.

Teller

De teller in zijn loopbaan van de huidige ADO-spits staat op 56 eredivisie-doelpunten. ,,Ik ben eigenlijk een speler op ‘10’, aldus de 29-jarige topsporter. ,,Maar de trainer kan mij inderdaad overal inzetten. Ik geniet van het moment. Dat doe ik nu dus bij ADO. Ik ben blij met mijn tweejarig contract bij ADO waar ik alles uit wil halen. Falkenburg geniet bij veel sponsors een bepaalde populariteit. Het publiek was het in het duel tegen Feyenoord dan ook niet eens met zijn wissel. ,,Dat is altijd fijn om te horen, maar ik stop veel energie in mijn spel en had zodoende veel kilometers afgelegd’’, is zijn antwoord hierop.

Spandoek

Hoe reageerde Falkenburg op het spandoek van de NAC-supporters die met hem toch even de (ludieke) confrontatie aan wilden gaan? ,,Ik zat toen op de bank, dus ik kon er enige tijd naar kijken. Het sloeg op mijn periode als Willem-II speler. Ach, zoiets hoort er bij’’, lacht hij.

foto VD. Erik Falkenburg samen met Anouk Bakker in de dugout.

Denkniveau

Het imago van diverse profvoetballers laat nogal eens te wensen over.  Zijn zij nu werkelijk zo onhandig zodra er een camera verschijnt? ,,Ik vind dat voetballers soms verkeerd beoordeeld worden”, aldus Falkenburg. ,,Naar mijn mening zijn voetballers niet zo dom zijn als het publiek soms aanneemt. Veel voetballers waar ik mee heb mogen werken, zijn interessant en heb ik op allerlei gebieden veel van geleerd. Dat is super waardevol. Het zou leuk zijn als mensen dat ook weten. Of ik ook mijn handje voor m’n mond houd als ik wat zeg op het veld? Zo interessant is het allemaal niet wat ik heb te melden. Aangezien Mourinho er ooit mee is begonnen, nemen spelers het ineens over. Voor mij hoeft dat allemaal niet’’.

Topsporter

Het leven als topsporter bevalt Erik Fakenburg prima. ,,Op tijd naar bed, goed eten etc, het hoort er allemaal bij’’, zegt hij. ,,Tijdens het seizoen moet je zorgen dat je op een niveau zit en blijft. Aangezien ik plezier heb in trainen, heb ik er geen moeite mee. Ik wil voorlopig nog door gaan en van waarde blijven voor ADO. Ik heb een mooi leven. Trainen in de buitenlucht en spelen in volle stadions. Ik heb wel een LOI-studie Psychologie opgepakt, maar ben er nog niet echt aan toegekomen. Wellicht komt dat later nog. Het spreekt me aan om talenten in de sport te begeleiden en met hen mijn ervaringen te delen. Ik hoop dat daar voor mij in de toekomst een rol is weggelegd’’.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!