Onlangs is door de minister van Defensie besloten om een draaginsigne Nobelprijs VN militairen in te stellen. Momenteel worden er in verschillende plaatsen in ons land bijeenkomsten georganiseerd om deze draaginsigne Nobelprijs VN militairen uit te reiken. In de gemeente Leidschendam-Voorburg woont een aantal veteranen die hier recht op hebben.

“Een aantal weken geleden heb ik daarom burgemeester Hans van der Sluijs benadert met het verzoek om dit ook mogelijk te maken in Leidschendam-Voorburg”, aldus Dré Veelenturf. “Zelf ben ik als militair uitgezonden geweest naar Libanon en Egypte. Het leek mij mooi om deze draaginsigne in mijn eigen woonplaats uitgereikt te krijgen. Burgemeester Hans van der Sluijs reageerde direct enthousiast op het verzoek. De gemeente wil daarom in maart 2016 de draaginsigne uitreiken aan alle veteranen in de gemeente die hier recht op hebben”.

“Ik roep daarom iedereen op, die hier recht op heeft en dit ook op prijs stelt, om zich te melden bij het veteraneninstituut en aan te geven dat hij/zij de draaginsigne tijdens de bijeenkomst van de gemeente uitgereikt wil krijgen”. Voor meer informatie zie www.veteranen.nl

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!