Dit jaar werden wij gevraagd om in Lanaken in België te komen spelen. Vooraf hadden we een heel ander optreden gepland, namelijk in plaatsje Bailleul Noord-Frankrijk. Helaas werden wij door de organisatie afgebeld maar we hadden een prachtige bezetting voor deze dag. Dan houd je die datum vast in de agenda met de hoop dat er nog iets leuks voorbijkomt. Dit werd Lanaken, net even onder Maastricht.

Eenmaal daar aangekomen was het meteen omkleden. Het ontvangst door onze zuiderburen is altijd een genot. De mensen zijn zo ontzettend aardig, hartelijk en vooral trots op hun dorp. Het is onvoorstelbaar dat het publiek entree moeten betalen! Bij ons keren ze al vloekend en tierend de auto huiswaarts als er parkeergeld moet betaald worden.

Wij moesten een tijd wachten omdat Forum Hadriani ‘nummer 43’ in de stoet was,  zo konden we mooi alle prachtige praalwagens bewonderen waar maandenlang werk in zit. Feestvierende mensen, die al bierdrinkend, achter hun versierde wagen hossen. Ook hier begroet iedereen ons. Als zij zien dat wij uit Nederland komen, geven zij ons een dikke duim én de complimenten voor ons (nog steeds) schitterende uniform.

Ik weet nog goed toen Forum in Duitsland optrad met Carnaval, werden wij aangekondigd als ‘Foeroem Adriana aus Ffffoerboerggggg’. Altijd leuk natuurlijk als je gewaardeerd wordt, dan maakt het mij niets uit als het niet goed uitgesproken wordt. Nu vraagt u zich af waarom gaan ze een lopend orkest helemaal uit Voorburg halen om de boel daarop te vrolijken? Die hebben zij toch ook? Nou, nee dus. Zij hebben wel dweilorkesten of muzikanten die één keer per jaar bij elkaar komen. Een orkest die de discipline heeft en strak kunnen lopen. Die zoeken zij in Nederland.

Gelukkig is het deze dag droog gebleven, op een klein hagelbuitje na. De kou speelt altijd een enorme rol. De lippen zijn droog en voelt niet lekker aan. Voordat we gaan opstellen, stemmen we alle instrumenten af. Koperinstrumenten zetten uit bij warmte en krimpen bij kou, dat is een reden dat een orkest ‘vals’ kan klinken. Ik zal u geruststellen, Forum is daar getraind in en dat komt ook omdat wij een hele goede dirigent hebben.

Ik vraag me weleens af wát wij daar te zoeken hebben, de praalwagens voor én achter ons staan helemaal volgebouwd met boxen. Het staat zó hard afgesteld, dat als wij voorbijkomen, de mensen ‘even kunnen praten’.  Het is een grote kakafonie, dan is het heel slecht te horen wat je buurman speelt. Tegen dat kabaal is geen dirigent tegen opgewassen…..

Theo Koppe is actief betrokken bij muziekvereniging Forum Hadriani

 

 

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!