Het CDA-Leidschendam-Voorburg heeft de mening van inwoners gepeild over de plannen van het college (GBLV, D66, GrLinks en PvdA) om de bibliotheekvestigingen in Leidschendam (Fluitpolderplein) en Voorburg (KJ-baan) op te splitsen en te verdelen over vijf wijken.  70% van de respondenten wijst de plannen af: de bibliotheekcollectie gaat erop achteruit en het is zonde van het geld. De resultaten van de enquête zijn 14 juni j.l. gepresenteerd aan het managementteam van de Bibliotheek aan de Vliet.

Nauwelijks draagvlak

De enquête is door ruim 400 personen ingevuld. 80% hiervan komt regelmatig bij één van de twee vestigingen. De meeste respondenten zijn (zeer) tevreden over de bibliotheek. Men wijst op de mooie gebouwen, de ruime en goede collectie, de goede bereikbaarheid en de centrale ligging.  De bewoners zien de voordelen van de versnippering niet. Ze vrezen vooral een verkleining en verschraling van de collectie: “een kleine bieb heeft een kleine catalogus” “klein betekent minder keus”,  “het assortiment wordt uitgehold”, “het aanbod is nu top, waarom een verarming”?

 Kapitaalvernietiging

De respondenten wijzen er ook op dat beide locaties nog niet zo lang gelden ingrijpend zijn verbouwd. “Zonde van het geld. We hebben twee nieuwe, prachtige bibliotheken die goed bereikbaar zijn. Waarom opnieuw kosten maken”? “Geldverspilling.  Waarom extra geld uitgeven voor kleinere biebjes als de bestaande gewoon goed zijn en net nieuw en net zijn opgeknapt?”

 Combinatie met winkelen

Uit de enquête blijkt verder dat 75% van de respondenten het bezoek aan de bibliotheek Voorburg combineert met een bezoek aan winkelcentrum Julianabaan. “De bieb bij dit winkelgebied is ideaal”. “Voor- of na het boodschappen doen is de bieb een plek om neer te strijken”. “Je loopt altijd even door het winkelcentrum of je nu iets nodig hebt of niet. Meestal ga ik niet met lege tassen naar huis“

Het CDA zal de resultaten van de enquête inbrengen in de raad: “Binnenkort verschijnt een nieuw rapport van het College. Uiteraard nemen wij deze resultaten mee. De uitkomst is een belangrijk signaal voor ons”, vindt raadslid Aart Paardekooper (foto).

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!