Bij het college lijkt het sociale gevoel te ontbreken. U zult zich afvragen: hoezo? Woej wordt geheel gesubsidieerd door de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zou het geen subsidie krijgen, dan zou het niet bestaan, in deze vorm. Wat doet Woej?  Het deelt o.a. goederen uit. Aan mensen van wie Woej vermoedt dat die tot de minima behoren.

Fractie Hohage heeft al vragen gesteld aan het college wat de exacte definitie van een minimuminkomen is. Het antwoord moet nog komen. Twee zaken zijn voorts hierbij lastig: Woej mag niet zomaar die mensen benaderen zonder de expliciete toestemming van die mensen om ze te benaderen. Het is de vraag of Woej deze expliciete toestemming heeft gekregen. De Autoriteit Persoonsgegevens is over het verstrekken van gegevens erg duidelijk.

Het tweede is dat Woej de in hun perceptie ‘minima’ stigmatiseert Ieder kind verdient een sint, was de uitspraak van Woej voor sinterklaas vorig jaar. Wat gebeurde er? Er werd gevraagd aan kinderen wat ze zouden willen hebben. Een kind had gezegd dat hij een nieuwe jas wilde. Bij Woej werd toen gekeken of er bij de tweedehandsspullen nog een winterjas was. Dat wilde de puber (natuurlijk) niet.

Vervolgens kreeg de familie sinterklaascadeaus. Een stokoude schaakcomputer (die het niet deed), een spelletje Boggle dat incompleet was, een chocoladeletter van de Aldi (de kleinste en de goedkoopste), en nog zo wat. Dat alles aangeleverd in: een Komo-huisvuilzak.

De inwoners die met dergelijke flut sinterklaascadeaus geconfronteerd werden, voelen zich vernederd en geschoffeerd. Ze zijn terecht boos. Het is beschamend.”

Dit college besteedt zogenaamd armoedebeleid uit. Met sinterklaas was dat aan Woej. Een gemeente die zegt aan armoedebeleid te doen, besteedt niets uit aan organisaties zonder empathie. Een gemeente die écht voor haar minvermogende inwoners opkomt, schakelt zeker niet zo’n externe partij in.College: doe wat u echt moet doen. Schuif uw taak niet af. Maak echt armoedebeleid. En voer dat zelf uit.

Philippine Hohage

 

Reageer op dit artikel