De Huygens Festival Amuse van in de Franse Kerk in het Huygenskwartier Voorburg was een succes. De vijf verschillende optredens gaven een mooie impressie van wat het Huygens Festival op op 7, 8 en 9 september dit jaar te bieden heeft. De reactie van het publiek na afloop was unaniem: dit smaakt naar meer!

Van kerkorgel tot computer

De eerste van de vijf muzikale amuses die werden aangeboden was een improvisatie op een melodie van Constantijn Huygens door burgemeester Tigelaar op het kerkorgel. Daarna was het beurt aan de drie jonge violistes en de celliste van het Hadriani Kwartet met werk van Vivaldi.

Windkracht 10 stond vervolgens op het programma, maar dan in kleine bezetting met drie klarinetten (”Windkracht 3”), zij speelden vijf nocturnes van Mozart. Het The Hague Hungarian Choir was ook in kleine bezetting aanwezig en bracht een aantal lied- en koorstukken ten gehore. Zij besloten hun amuse met het prachtige ”Esti Dal” (Avondlied) van Zoltan Kodaly.

Als laatste amuse was het de beurt aan CodeKlavier. CodeKlavier integreert programmeren met pianomuziek. Dat is op zichzelf al verrassend, maar door dat op muziek van Huygens te doen, werd de verrassing nog groter.

Muzikale samenwerking

Voorzitter Annet Weijermars gaf in haar openingswoord aan dat het bestuur van het Huygens Festival met het organiseren van deze Amuse een voorproefje wil geven van het driedaagse Huygens Festival in september. Het Huygens Festival zoekt daarbij de samenwerking met allerlei partijen om tot een gevarieerd en aantrekkelijk programma te komen. Met de Amuse werd bijvoorbeeld de koppeling gelegd met de Open Orgeldag op 8 september in de Oude Kerk.

Het Hadriani Kwartet vormde de koppeling met de uitwisseling van jeugdensembles met de zustersteden Konstantin-Jeziorna in Polen en Hranice in Tsjechië. Annet Weijmars heette ook mevrouw Jároli-Kóti van Hongaarse Ambassade welkom, omdat ook Hongaarse jonge musici in september zullen participeren in de jeugduitwisseling.

Het Huygens Festival wil ook een podium bieden aan lokale orkesten, vandaar de keuze in de Amuse voor Windkracht 10. Met CodeKlavier werd tot slot aangegeven dat het Huygens Festival de muziek van Huygens op allerlei manieren wil promoten en tegelijkertijd met klassieke muziek wil experimenteren.

Het muzikale voorproefje van de Huygens Festival Amuse was voor het publiek in ieder geval reden om 7, 8 en 9 september 2018 alvast in de agenda te zetten.

________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!