‘Hoelang blijft hoop houdbaar?’ is een schoolvoorstelling in het Voorburgse theater Ludens voor tien tot en met dertienjarigen in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland. ,,Eerlijk gezegd was ik zwaar onder de indruk van dit stuk, dat zij op 21 februari in theater Ludens opvoeren,’’ zegt Hans Peter Klazenga, de grote winnaar van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen die Gemeentebelangen opbouwde. ,,Het handelt om de asielproblematiek en is in mijn ogen een stuk wat door iedereen, dus niet alleen kinderen, gezien zou moeten worden.’’

De achterliggende gedachte is als volgt: Gered van ellende en verdrinking verblijven Suus en haar vader al twee jaar en zevenenveertig dagen op een eiland dat alles te bieden heeft wat een mens nodig heeft om te overleven. Eten, drinken, warmte, veiligheid. Alleen zijn er geen andere mensen, er is niks te doen, geen enkele afleiding. Dus hebben ze alle tijd om terug te denken aan wat ze hebben meegemaakt.

Suus probeert haar vader –die geen woord meer zegt sinds hij is aangespoeld- op te vrolijken, hem aan de praat te krijgen. Enerzijds om hem te helpen maar ook om zelf bezig te zijn. Maar eens moet er geslapen worden. En wie beteugelt dan de nachtmerries?
Vader en dochter helpen elkaar in een lichtvoetige, ontroerende en uiteindelijk indringende voorstelling met het wachten op de overtocht naar… het Beloofde Land.

Spel: Rozemarijn van der Kaaij en Stef Feld / Regie: René Vernout / Tekst: Stef Feld / Decor en Kostuums: Hélène Doornebal.

Techniek: Esther Havik / Zakelijke leiding: Astrid Oosterhof

Er bestaat de mogelijkheid van een nagesprek met een vrijwilliger van VluchtelingenWerk Nederland die zijn/haar ervaringen kan linken aan de voorstelling en de theatrale werkelijkheid in de realiteit kan plaatsen.

Inlichtingen en boekingen: www.toneelgroepvest.nl of 06-23407178.

Reageer op dit artikel