GroenLinks en D66 gaan College aan tand voelen

24 September 2018, 07:46 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De fracties van GroenLinks en D66 willen het college van burgemeester en wethouders flink aan de tand voelen over hoe zij voorkomen dat 2018 geen verloren jaar wordt voor de inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat melden zij gisteravond in een persbericht.

“De coalitiepartijen dralen al een half jaar en weten nog steeds niet of en hoe ze hun plannen financieren,” aldus Jacco van Maldegem - fractievoorzitter voor D66. “Het enige dat de coalitiepartijen doen is keuzes vooruitschuiven, door een nieuw onderzoekje uit te voeren, een extra bespreeknotitie te schrijven of bestaande plannen te bevriezen. In de laatste raad werden we nog met onze neus op de feiten gedrukt rond duurzaamheid. Tot nu toe blokkeren VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie alle initiatieven om de gemeente groener te maken. Alles wordt vooruitgeschoven.”

Zo vindt ook Jeroen van Rossum, fractievoorzitter van GroenLinks, die wijst op de plannen voor sociale woningbouw in De Star, Overgoo en Klein Plaspoelpolder, maar ook de verkeersmaatregelen rondom het Damcentrum. “Overal komen beleidsterreinen tot stilstand, zonder goede reden. Dat kost geld, en doet het vertrouwen in de gemeente als betrouwbare partner geen goed.”

Beide voormannen wijzen ook op de grote verkiezingsthema’s van dit jaar. Van Rossum: “VVD en CDA zouden de afvalproblemen in de gemeente wel even opknappen, maar verder dan futloze lapmiddelen is het college niet gekomen.” Van Maldegem vult aan. “Dan hebben we het nog niet over de extra brug die de VVD en het CDA de kiezers hebben beloofd. Ook hier wil het college geen uitsluitsel geven. Dat is toch een stuk minder stoer dan de grote beloftes en de campagne-taal van eerder dit jaar.”

GroenLinks en D66 willen voorkomen dat het najaar van 2018 een verloren najaar is. Ze hebben daarom samen voor aanstaande dinsdag vanaf 20.00 uur een zogenoemd interpellatiedebat aangevraagd. Zo’n debat heeft de gemeenteraad afgelopen tien jaar niet gevoerd. Een interpellatiedebat is een ingelast debat waarin gemeenteraadsleden het college van burgemeester en wethouders om inlichtingen vragen over het gevoerde beleid.