Pachter Gilles van Kooten gaat in hoger beroep naar aanleiding van de verloren rechtszaak inzake de huuropzegging van brasserie ‘Aangenaam’ op de hoek van de Herenstraat en de Kerkstraat. In een uitgebreid interview gaat hij op de zaak in die menigeen bezighoudt.

,,Ik doe het hoger beroep niet alleen voor mezelf, maar voor de horecabranche’’, aldus Gilles van Kooten. ,,Zolang het hoger beroep loopt, kan ik er als huurder niet worden uitgezet. ‘Aangenaam’’ zal daarom zeker nog een jaar open blijven. Het duurt nog wel even voordat het hoger beroep in behandeling wordt genomen’’.

Precedent

Door de nadelige gerechtelijke uitspraak, waardoor brasserie Aangenaam moet sluiten, is er een precedent voor de gehele horecabranche Het geldt voor elke middenstandsbedrijfsruimte – 290, dus ook gewoon winkels en niet alleen horeca. geschapen. Van Kooten: ,,Een pand eigenaar mag onder ‘dringend eigen gebruik’ een huurder er uit zetten. In dit geval heeft Leo Vermeulen, die drie dagen nadat hij het pand van Peter Streefland kocht, bij mij de huur opgezegd.  Kennelijk kun je ‘dringend eigen gebruik’ kopen. Deze gerechtelijke uitspraak heeft grote gevolgen voor alle huurders van een middenstandsbedrijfsruimte -290 horecazaak. Dit kan iedereen overkomen. Ondanks alle investeringen kan een huiseigenaar dus, vanwege dringend eigen gebruik, zomaar de huur opzeggen. Daar sta je dan met al je investeringen. In mijn geval is dat 350.000 euro geweest. Ik laat het er niet bij zitten en ga dus in hoger beroep. Horecaondernemers en andere 0ndernemers zijn door deze uitspraak aangeschoten wild’’.

Strijdvaardig

Gilles van Kooten maakt een strijdvaardige indruk.  Hij vindt dat hem door voormalig pandeigenaar Peter Streefland en huidig pandeigenaar Leo Vermeulen onrecht is aangedaan.

,,Er is in het kader van het pand van Aangenaam sprake van drie eigenaren’’, aldus Gilles van Kooten. ,, Dat zijn Leo Vermeulen, zijn vrouw echtgenote en een GMBH (een BV uit Duitsland). Toch vindt de rechter dat er sprake is van ‘dringend eigen gebruik’. Leo Vermeulen heeft een maand geleden zijn SVH-diploma gehaald. Op 27 oktober van dit jaar heeft hij voor het pand Herenstraat 66 een horecavergunning aangevraagd.  Een jaar geleden heb ik alle raadsleden, de wethouder en de burgemeester een e-mail gestuurd waarin ik netjes de feiten op een rijtje heb gezet. Ik wilde heb hen verzocht of dat men wilde zou wachten met het wijzigen van het bestemmingsplan, omdat ik in een rechtszaak terecht ging komen. Ik ben het tenslotte niet eens met de huuropzegging’’.

Eer aangetast

Gilles van Kooten is in zijn eer aangetast.  ,,Er deden verhalen de ronde dat ik een slechte betaler zou zijn’’, vertelt hij. ,,Ik heb bij de Rabobank vanaf 2006 al mijn afschriften opgevraagd. In elf jaar tijd heb ik niet eenmaal te laat de huur betaald. Ik heb hier zo’n hekel aan. Alles is keurig betaald’’.

Streefland

Leo Vermeulen is nog niet ingegaan op een interviewverzoek van onze redactie. Peter Streefland wil alleen kwijt dat hij een voormalig pandeigenaar is.  Er loopt overigens nog een andere rechtszaak inzake de poort naast café De Hopkamer, die eigendom is van Gilles van Kooten. Streefland moet zich door deze poort begeven om bij zijn huidige woning te komen. Dit gaat echter over grondgebied dat eigendom is van Van Kooten. Kortom, wordt vervolgd.

Foto VD. Gilles van Kooten: ‘Het gaat mij enkel om de feiten, dus niet moddergooien’.

Door Bart Bakker

Reageer op dit artikel