De gemeente Leidschendam-Voorburg wil onnodig veel woningen in de Duivenvoordecorridor (DVC). De woningprijzen zijn sterk gestegen. Dan kun je al met veel minder woningen het verlies op het project binnen de afgesproken grenzen houden.

Dat schrijft stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg in een brief aan de gemeenteraad. De raad beslist komende weken over de inrichting van bouwlocatie Vlietvoorde in de groene corridor en over de verliezen op dit project.

De gemeente rekende op een verlies van 18,8 miljoen euro toen in 2015 de plannen werden vastgesteld. Voor dat verlies is toen een voorziening getroffen. Maar door het aantrekken van de woningmarkt is het verlies nu nog maar 5,6 miljoen. Een enorme meevaller dus van liefst 13,2 miljoen euro.

Wat gaat de gemeente daar mee doen? Minder bouwen, zegt Stichting Duurzaam. Laat de stukken van de bouwlocaties waarover nog niet wordt onderhandeld met projectontwikkelaars, voorlopig op de plank liggen.

De Duivenvoordecorridor is een unieke parel in de overvolle Haagse regio. “Veel mensen verliefd op dit mooie grote stuk open groen, met Kasteel Duivenvoorde als briljant in het midden,” schrijft Stichting Duurzaam. De corridor verbindt de duinen bij Meijendel met het Groene Hart van Holland. Het is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur van Nederland. “Offer daar niet onnodig zulke grote stukken van op.”

Ook de commissie PAL (kwaliteit leefomgeving) van de provincie Zuid-Holland stelde in een advies dat de huidige bouwplannen de open en groene kwaliteit van de corridor ondergraven.

Stichting Duurzaam betwijfelt ook of er in de gemeente of in de regio wel behoefte is aan het soort dure woningen dat hier komt. De Wet ruimtelijke ordening (zg. ‘ladder voor duurzame verstedelijking’) bepaalt dat je alleen groene gebieden mag verstedelijken als er binnenstedelijk geen ruimte meer is en is vastgesteld aan welke woningen er behoefte is.

“Stukken groen die je nu omzet in woningbouw komen nooit meer terug, het is onomkeerbaar”, waarschuwt Stichting Duurzaam. “En je kunt niet de Groenste Gemeente van Nederland’ willen worden als je zo omspringt met de groene parel Duivenvoordecorridor.”

Stockfoto.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!