Voor Den Haag naar China (1) – #DenHaaginChina

mainImage
Voor Den Haag naar China (1) – #DenHaaginChina

Van 1 t/m 8 december gaat de gemeente Den Haag onder leiding van wethouder Richard de Mos (Economie) op handelsmissie naar China.

Zaterdagmiddag stap ik op het vliegtuig naar China voor de Haagse economische handelsmissie. Samen met lokale mkb’ers zoals de Rabobank, Kompaan, 88mobile, Buren en ADO Den Haag gaan we werk maken van China met een goed gevuld programma.

Het is mijn eerste bezoek aan de economische grootmacht waar een duizelingwekkende 1,4 miljard mensen wonen. Ik bezoek bedrijven in Chinese steden waar meer dan 20 miljoen mensen leven en werken. Kun je het je voorstellen? Daar wonen in één stad méér mensen dan in ons hele land. Ik moest ook even met mijn ogen knipperen toen ik dat hoorde.

Dat is wel andere koek hier in onze mooie stad achter de duinen. Hier wonen ‘slechts’ 530.000 mensen. Een bevolkingsprognose laat zien dat dat we in 2040 met meer dan 600.000 zijn. Hoe houden we de stad schoon, aantrekkelijk en leefbaar? Hoe doen ze dat eigenlijk in China? Maar dat is niet waarom ik als wethouder voor het eerst het land bezoek.

Ik heb iets anders voor ogen. Mijn belangrijkste missie is het bevorderen van handel. Daar ben ik wethouder Economie voor. We verleiden bedrijven om een kantoor te openen bij ons, waarmee we tientallen banen regelen de komende jaren. Het blijft niet bij vage beloftes: we zetten straks handtekeningen en maken concrete afspraken.

We gaan langs bij bedrijven zoals Huawei die al in Den Haag zijn gevestigd om de warme band te behouden en te verstevigen. Nieuwe banen en nieuwe bedrijven zijn superbelangrijk. Nog belangrijker is het vasthouden van de bedrijven en banen die we al hebben. Dat wordt weleens vergeten.

De gemeente helpt daarnaast het Haagse mkb zakendoen in China. Als brouwerij Kompaan op de Binckhorst straks zijn bier kan verkopen in China, dan heb je potentieel honderden miljoenen Chinezen die een lekker Haags gerstenatje lusten. Dan mogen ze bij Kompaan in hun handen wrijven. En de rest van Den Haag ook. En wat te denken van alle Chinese toeristen die hier hun geld komen uitgeven? Die kunnen we goed gebruiken. Later meer over de toeristen die we naar Den Haag gaan halen.

Samen met algemeen directeur van ADO Den Haag Mattijs Manders gaan we langs bij eigenaar United Vansen in Beijing. Het werd de hoogste tijd voor een eerste officieel bezoek van een bestuurder uit Den Haag.

Natuurlijk is deze reis voor mij ook een hele ervaring. Ik ben maar één keer eerder in Azië geweest en dat was naar Indonesië. Als wethouder kijk ik kritisch naar dienstreizen. Ze moeten zinvol zijn en iets opleveren voor Den Haag, anders kun je beter niet gaan. Het moeten geen snoepreisjes zijn.

De komende tijd blog ik over mijn ervaringen en de resultaten die we ophalen. 8 december komen we terug, en dan hoop ik met veel moois voor Den Haag uit het vliegtuig te stappen.

Richard de Mos
Wethouder Economie, Sport en Buitenruimte


Foto: Digitaal Dagblad