AZC aan Veurstestraatweg ging niet door: nu 5000 extra plekken nodig

mainImage
AZC aan Veurstestraatweg ging niet door: nu 5000 extra plekken nodig

Weet u het nog. Alle commotie rondom een toekomstig AZC aan de Veursestraatweg in Leidschendam van amper twee jaar geleden? Dankzij tientallen bewonersacties en een signaal dat er voldoende plekken elders waren zorgde er voor dat het AZC in Leidschendamn niet door ging. Dit vreugde van duizenden inwoners in Leidschendam-Voorburg.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt echter nu op korte termijn 5000 nieuwe plekken voor asielzoekers. Een COA-woordvoerder laat weten dat de extra capaciteit vooral nodig is omdat bestaande plaatsen langer bezet blijven dan was verwacht.

”Aan de ene kant heb je mensen die langer in de opvangcentra blijven omdat hun asielprocedure langer duurt dan was voorzien”, zegt de woordvoerder. ”Aan de andere kant zijn er vergunninghouders die nog niet weg kunnen omdat ze nog geen huis hebben.”

Het COA heeft op de opvanglocaties ongeveer 2000 reserveplekken. In onder meer Harderwijk, Zutphen en Wageningen zijn sinds afgelopen zomer al reserveplaatsen in gebruik genomen. Het COA onderzoekt nu of het ook mogelijk is asielzoekers tijdelijk op te vangen in centra die onlangs zijn gesloten.


Foto: Digitaal Dagblad