Lastige periode 'Ondernemend Leidschendam-Voorburg'

mainImage
Lastige periode 'Ondernemend Leidschendam-Voorburg'

Er komen diverse signalen dat ondernemend Leidschendam-Voorburg het momenteel niet makkelijk heeft. Zo is er in sommige branches te weinig goed personeel te vinden, komt het terras-seizoen relatief laat op gang en blijken tal van winkeliers met klanten te maken die voor hun gevoel minder geld uitgeven. In de dienstverlening geldt vooral het motto: 'wie het personeel heeft, heeft de business'.

De laatste (landelijke) cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek passen enigszins in dit beeld.  Het is in ieder geval duidelijk dat het weer knokken geblazen wordt voor tal van ondernemers, die hun bedrijf als een vorm van 'topsport' ervaren.

In april 2018 werden er in Nederland evenveel bedrijven failliet verklaard als in maart, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De maand daarvoor steeg het aantal faillissementen nog met 34. De meeste faillissementen van vorige maand vonden plaats in de handelsbranche. Er gingen 252 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) ten onder, waarvan vijftig in de handel. Die tak heeft ook het grootste aantal bedrijven. Relatief gezien werden de meeste faillissementen in april uitgesproken in de horeca.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er volgens het CBS sprake van een dalende trend. In augustus 2017 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds 2001. De trend is daarna nagenoeg vlak.

Door Bart Bakker

(Bron ANP)


Foto: Digitaal Dagblad