Voorburgs Dagblad | Hoogste punt kantoortorens CBS-gebouw Voorburg duurzaam ontmanteld

Hoogste punt kantoortorens CBS-gebouw Voorburg duurzaam ontmanteld

mainImage
Hoogste punt kantoortorens CBS-gebouw Voorburg duurzaam ontmanteld

Het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland maakt plaats voor duurzame woonwijk in Leidschendam-Voorburg. De markante kruisvormige kantoortorens van het voormalige CBS-gebouw in Voorburg worden gesloopt. Na een periode van voorsloop, is deze week gestart met de duurzame ontmanteling van het hoogste punt van het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. Ruim 95% van het pand wordt hergebruikt in de nieuwe duurzame woonwijk Park070, of krijgt elders een nieuwe functie. Park070 wordt op de locatie van het CBS-gebouw gerealiseerd, vlak naast Park 't Loo.

Jarenlang was het kantoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek, met ruim 60.000 vierkante meter, het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. Nu wordt het duurzaam ontmanteld, op de onderliggende kelder na. Deze wordt ingericht als stallingsgarage voor de nieuwe duurzame wijk Park070, die gebiedsontwikkelaars BPD en Schouten op de CBS-locatie ontwikkelen.

Sloopbedrijf VSM is bewust aangetrokken, vanwege de duurzame manier waarop dit bedrijf sloopt. Ruim 95% van het sloopmateriaal wordt hergebruikt in de nieuwe woonwijk Park070, of op andere locaties. Hergebruik op productniveau is het streven en op grondstoffenniveau de ondergrens. Met uitzondering van asbest en vervuilende materialen, die zijn voor de sloop al uit het gebouw gehaald.

Bij de sloop van het CBS-gebouw komt 56.638 ton betonpuin, en 5.829 ton metselpuin vrij. Dit wordt hergebruikt in de wegenbouw of betonindustrie. Overige sloopmaterialen worden gerecycled of hergebruikt, waaronder ook de 7500 armaturen en gasontladingslampen. Grind- en betonplaten, betonnen kolommen en betonnen fietsenstallingen krijgen een nieuwe functie in Park070. De kolommen van het CBS-gebouw worden in de openbare ruimte van de wijk hergebruikt als opstapjes. Ander sloopmateriaal wordt gebruikt voor lage muren in de openbare ruimte of als bestrating.

De fundering van het gebouw blijft behouden, net als de atoom- en schuilkelder die wordt getransformeerd tot stallingsgarage voor auto's, scooters en fietsen. Het sanitair uit de atoomkelder, de veldbedden, banken en tafels van steigerbuizen, die jarenlang in de kelder opgeslagen waren, worden eveneens hergebruikt. Voor de buitenkunstwerken van Auke de Vries en de twee glaskunstwerken van Marion Harreveld in het oude CBS-kantoor, wordt in samenspraak met de BPD Kunststichting en de kunstenaars zelf, waar mogelijk een passende nieuwe plek in Park070 gezocht.

De duurzame ontmanteling van het voormalige CBS-gebouw vergt, vanwege de zorgvuldige scheiding van bouwmaterialen, meer tijd en geduld dan ‘slopen met de kogel'. Niet alleen van de slopers, maar ook van omwonenden. Het CBS-gebouw staat in een drukke woonwijk, waar verschillende bedrijven gevestigd zijn. Er zijn meer sproeiers ingezet om het puin nat te houden, zodat het verstuiven beperkt blijft.

De sloop is naar verwachting komend najaar afgerond, de bouw van Park070 start naar verwachting voorjaar 2019. Park070 wordt een duurzame, groene en kindvriendelijke wijk met circa 230 woningen en appartementen. De nieuwe huizen krijgen geen gasaansluiting, wel worden ze uitgerust met zonnepanelen en een duurzaam warmtesysteem. Ook wordt Park070 autoluw, kinderen kunnen veilig buitenspelen in de collectieve binnentuinen. Meer informatie: www.park070.nl
Via deze link is een kort filmpje van het CBS-gebouw te bekijken: https://vimeo.com/270308429

Over BPD
BPD, Bouwfonds Property Development, is een Europese gebiedsontwikkelaar. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam van Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 340.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen Europeanen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. BPD telt 25 regiokantoren in Europa en is marktleider in Nederland en Duitsland. In Frankrijk staat BPD in de top 10, onder de naam BPD Marignan. BPD is onderdeel van Rabobank. Meer informatie: www.bpd.nl

Over Schouten
Schouten is al 80 jaar een projectontwikkelaar en aannemer in de regio Haaglanden. Schouten onderscheidt zich in hoge bouwkwaliteit. Wij ontwikkelen, bouwen, verbouwen en renoveren. Een gebouw van Schouten staat er na jaren nog steeds zo strak bij als toen het opgeleverd werd. En dat vinden we heel belangrijk. Want uiteindelijk gaat ons werk niet om stenen, ons werk draait om mensen. Een veilige, warme en liefdevolle plek creëren waar nieuwe generaties kunnen opgroeien. Wij houden van uitdagingen, geen opgave is te complex. Meer informatie: www.schoutenbouw.nl


Foto: Digitaal Dagblad