Henk Schiffmacher: ‘Geweldig, maar er zit nog meer potentie in’

mainImage
Henk Schiffmacher: ‘Geweldig, maar er zit nog meer potentie in’

Henk en Louise Schiffmacher waren bijzonder blij verrast op het moment dat Brigitte Brus en Marieke Deckers hen tijdens de Trade Mart beurs de eerste sieraden van hun nieuwe lijn ‘Loot by Schiffmacher’ lieten zien. ,,Geweldig’’, reageert Henk Schiffmacher, ook bekend als de meest bekende tatoeage-specialist van  Nederland. ,,Ik weet echter dat er nog veel potentie in zit. Dit is het eerste dat we in een korte periode hebben gemaakt. Dit gebeurde tijdens ons verblijf op Bali tussen twee aardbevingen en een halve tsunami door. Tevens had de man, met wie we voor de ontwerpen een afspraak hadden, nog een offerfeest waarbij tientallen geiten werden genuttigd…..’’Louise en Henk Schiffmacher bij de eerste sieraden van 'Loot by Schiffmacher'.

Kortom, het was een bijzondere ervaring voor Henk en Louise Schiffmacher. ,,Ik ben een vrij eigenwijs persoon’’, lacht Henk op het moment dat hij een echte ‘Schiffmacher-wandtekening’ maakt. ,,We hadden een beetje moeite met de smid. Hij was meer een gieter dan een smid. We moesten hem zodoende een beetje opvoeden. Ik was uiteindelijk heel tevreden, want ik wilde een primitief karakter aan de ‘lijn’ geven. Ik wilde tevens een ‘resembles’ naar het voorbeeld van zilver uit India. Of naar het tribale Thaise zilver of het Tucmanische zilver. Allemaal sieraden waarin bijvoorbeeld ‘bruidschatten’, ‘vruchtbaarheid’ en ‘bescherming’ naar voren komen. Een soort ‘stonewash-karakter’. Het is daarbij mooi dat alles handmatig is gesneden, gehakt en getikt. Het gaat hierbij werkelijk om prachtig zilver waar er voldoende van aanwezig zal zijn’’.Een eerste voorbeeld van 'Loot by Schiffmacher'Marieke Deckers bewondert de wandtekening van Henk Schiffmacher. Brigitte Brus bekijkt samen met Louise en Henk Schiffmacher de eerste sieraden van de nieuwe collectie.

Aangenaam

Voor Henk Schiffmacher is dit weer eens iets anders dan zijn tatoeage-werk en projecten. ,,Het is bijzonder aangenaam om dit te kunnen doen’’, zegt hij. ,,De samenwerking met de dames Brigitte Brus en Marieke Deckers bevalt me prima. Ze weten wat ze willen, maar dat weet ik ook. Juist daardoor ontstaan er hele mooie dingen. Tatoeage is het zogenaamde ‘poor man jewelry’. De laatste keer dat ik in Marokko was, zag ik een vrouw die een horloge rond haar arm had getatoeëerd. Dingen die niet bereikbaar zijn voor ze, die tatoeëren ze dan toch. Het gaat er om dat je bepaalde dingen bij je draagt, die je nodig hebt in het leven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een totem, familie, herkenning en  genealogie. Ik vind het leuk om in deze ‘oude wereld’ te shoppen. De lijn ‘Loot by Schiffmacher past daar precies in’. We maken daar een eigen stijl in. Het is nog lang niet op. Ik kan nog naar Zuid-en Midden Amerika. Deze eerste sieraden is het werk van twaalf dagen zweten op Bali met mijn vrouw Louise en nauw samenwerken met Brigitte en Marieke. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest. Ik ben een kunstenaar….’Loot’ is een verwijzing naar de piraterij naar de buit. Je kunt dan denken aan Piet Hein en zijn zilvervloot. Nou dit is dus mijn zilvervloot…..’’

Door Bart Bakker


Foto: Digitaal Dagblad