Ik ga een beetje uit de school klappen, ik ben namelijk dol op pizza’s. Die ronde schijf met daarop als basis tomaten en mozzarella kaas. Daar kun je me bij wijze van spreken echt ’s ochtends voor wakker maken! Met name de pizza met daarop ansjovis heeft mijn absolute voorkeur. In de loop der jaren heeft de pizza zich ontwikkeld tot een gerecht waarbij van alles mogelijk is; van de basis pizza zoals zojuist omschreven tot een shoarma pizza. De pizza als smeltkroes van allerlei culturen, dat is toch best bijzonder.

De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zee gebied. In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die als borden dienden. De Vikingen nuttigden in de negende eeuw na Christus reeds platte, ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten. Archeologische vondsten tonen dat aan. Pas in de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza’s in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit van oorsprong boerengerecht te eten.

Gelukkig worden ook in onze gemeente goede pizza’s gemaakt. Je hoeft bijvoorbeeld maar te bellen en na korte tijd wordt deze lekkernij bij je thuisbezorgd. Gemak dient de mens!

Hans Peter Klazenga is lijsttrekker voor Gemeentebelangen.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!