In een nieuwe peiling van onze redactie ten aanzien van de zichtbaarheid van de politiek, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, heeft Gemeentebelangen brutaal de koppositie gepakt. De partij van lijsttrekker  Hans Peter Klazenga verraste onlangs vriend en vijand door met een aantal lokale bekendheden als lijstduwer te komen. Zo waren de namen van Frits Koppe (stichting Mooi Voorburg), horecaondernemer John Prins en de bekende Stompwijker Aad van Velsen onderaan de lijst terug te vinden. Gemeentebelangen verdrong daarmee VVD van de ‘troon’ die kritiek kreeg op de lijst dat er voornamelijk Voorburgers bij de top tien staan.

Dit bleek uit een (ongelukkig) persbericht over de lijst waar de wijken van de kandidaat-raadsleden op stonden. Van Eekelen en Kortman vormen momenteel de peilers waar de VVD op draait. Doordat lijsttrekker Astrid van Eekelen de kritiek van de lijst pareerde en zelf weer diverse bijeenkomsten en werkbezoeken aflegde, redde zij hiermee de VVD in onze peiling van een lage classering. De VVD, waar ook Louise Kortman veel bijeenkomsten afloopt en zichtbaar is,  handhaafde zich met moeite op de tweede plaats, nog net voor runner-up D66 die naar buiten kwam met een aantal ‘sterke’ persberichten. In deze inhoudelijke vorm worden zij een outsider voor de verkiezingen.

CDA viel op met een persbericht dat lijsttrekker Juliette Bouw in de top van de lijst allemaal mannen om zich heen verzamelde. ,,Waar zijn de vrouwen gebleven bij het CDA?”, klonk het dan ook. Daar komt nog eens bij dat, op Bouw na, de huidige fractie niet terugkeert. Het CDA duikelt vanuit de top drie dan ook naar de onderste regionen.

Bij de PvdA is sprake van een vrije val nadat bekend werd dat het lokale boegbeeld Marjan van Giezen niet hoog op de lijst staat. Hier is bij hen dan ook het laatste woord nog niet over gezet. Een verrassende stijger uit de onderste regionen is Fractie Hohage, waar Philippine Hohage steeds vaker de vraag krijgt of ze wel of niet zal doorgaan. Er lijkt zich hier een achterban te gaan bewegen.

GroenLinks profiteert van de terugval van het CDA en de PvdA. Lijsttrekker Floor Kist toont moed door, ondanks de vele kritiek op de diverse dossiers, toch politiek actief te blijven. Een ander had allang afgehaakt.

SGP- Christen Unie blijft de rode lantaarndrager. Je ziet ze niet en je hoort ze niet.  Is er straks een burgemeester van de Christen- Unie in de gemeente actief zonder een vertegenwoordiging in de gemeenteraad ?

De stand per 3 december.

(Tussen haakje de voorgaande classering)

  1. Gemeentebelangen (3)
  2. VVD (1)
  3. D66 (5)
  4. GroenLinks (6)
  5. Fractie Hohage (7)
  6. CDA (2)
  7. PvdA (4)
  8. SGP-Christen Unie (8)

foto Michel Groen. De verrassende presentatie van Gemeentebelangen.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!