Geniet u ook zo van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang? Geweldig om te zien hoe al die sporters strijden om de hoogste eer. Vol overgave, opperste concentratie en doorzettingsvermogen, dat zijn voor mij de sleutelwoorden als ik de beelden zie.

En ik ben hartstikke trots bij het zien van al die oranje successen, terwijl de Winterspelen nauwelijks begonnen zijn. Eerlijk is eerlijk, ik pink dan ook een traantje weg. Hoe mooi is het om onze nationale driekleur te zien wapperen. Al die sporters strijden voor de eer van hun land en daar hebben ze jarenlang keihard voor gewerkt.

En wat mij nog het meest raakt, is de “fair play” die ik overal terugzie. Natuurlijk wil iedereen winnen, maar als die ander er dan toch net met die felbegeerde plak vandoor gaat, is er sprake van respect en een felicitatie. Kijk maar eens terug hoe shorttracker Sjinkie Knegt winnaar Lee Jung-su feliciteert. Hoe mooi is topsport!

Nu ga ik de lokale politiek niet vergelijken met topsport, verre van dat, maar de lokale politiek vertoont wel trekken van topsport. Ook daar wordt gestreden, zeker in campagnetijd, om het hoogst mogelijke, om de gunst van de kiezer. Jammer is het dan om te zien dat er partijen zijn die niet de faire weg bewandelen, die anderen successen misgunnen en zich een slecht verliezer tonen.

Bij topsport gaat het om het individu of om een teamprestatie, maar altijd op basis van respect voor die ander. Binnen de gemeentepolitiek gaat het niet om het individu, maar om een gezamenlijk belang. Het belang van onze gemeente, een gemeente waar we trots op mogen zijn. Net zoals de Oranje-sporters die trots zijn op onze vlag.

Hans Peter Klazenga is lijsttrekker en raadslid van Gemeentebelangen. 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!