Politie Leidschendam-Voorburg heeft een ‘echte’ dierenagent in zijn midden, die verantwoordelijk is voor het handhaven van dierenwelzijn. Hij behandelt alle meldingen en incidenten waarbij het welzijn van dieren wordt benadeeld. ,,Ik doe dat voornamelijk voor ons bureau maar ook voor andere bureaus in de eenheid Den Haag”, vertelt de agent genaamd Michel. ,,Na mijn eerste drie jaar als dierenagent heb ik mijn kennis in dit vakgebied kunnen vergroten. Ik heb een jaar als inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming gewerkt. Sinds januari 2016 ben ik weer terug op mijn oude stekkie aan het politiebureau Leidschendam-Voorburg”.

,,Als dierenagent werk ik hoofdzakelijk met het Wetboek van Strafrecht en de Wet Dieren in de hand”, aldus Michel. ,, Je kunt hierbij denken aan artikelen die gaan over dierenmishandeling en het onthouden van de nodige zorg aan dieren (verwaarlozing). Bijtincidenten vallen bijvoorbeeld onder het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast kan er opgetreden worden volgens de Algemene Wet Bestuursrecht. Hiervoor werk ik nauw samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Samen met hen kan ik de diereneigenaar verplichten om het welzijn van de dieren te verbeteren door bijvoorbeeld een bezoek aan een dierenarts of de leefomgeving van deze dieren zindelijk en schoon te maken. Dit is voornamelijk gericht op herstel van de situatie en het welzijn”.

,,Als u zelf melding wil doen van dierenmishandeling of van een situatie waarbij het welzijn van dieren wordt benadeeld, bel dan met het telefoonnummer 144 (red een dier). Als u dat anoniem wilt doen kan dat via het telefoonnummer 0800-7000.
Binnenkort zal ik in een live chat via Facebook al uw vragen beantwoorden over mijn werk als dierenagent”.