In een spannende en – zeker voor het thuispubliek – aantrekkelijke wedstrijd won EHC heren 1 zaterdagavond met 32-31 van het hooggeklasseerde Quintus 2. EHC is nu van de laatste plaats af en gaat met hernieuwde energie de tweede helft van het seizoen in.

Het is zaterdagavond een uur of zeven en je zit lekker in je warme huisje op de bank. Even is er twijfel; ga je vanavond weer naar de Heren 1 van EHC kijken of sla je een keertje over.  De vorm van de laatste weken is niet best, er zijn dikke nederlagen geleden tegen Aalsmeer, Volendam en Sittardia. Toch besluit je te gaan, een team steun je nou eenmaal in goede en in slechte tijden.

Stampvolle sporthal

Aangekomen bij Sporthal De Fluit blijkt deze stampvol te zitten. De wedstrijd van EHC Dames 1 is net afgelopen en het massaal opgekomen publiek bereidt zich alweer voor op deze cruciale partij van de heren. Eerlijk gezegd lijkt het een ongelijke strijd tegen Quintus 2 dat gedeeld derde staat en al weken in goede vorm steekt.

Verrassend begin

De wedstrijd begint en meteen is er een hoog tempo dat bijna de volle 60 minuten het spel domineert. EHC start scherp, veel scherper dan Quintus, en loopt snel uit. Keeper Rolf Wubben is in topvorm en voorin is met name Pim Hessing op schot. Bij een 3-2 stand heeft Quintus een man minder en besluit het de keeper te vervangen door een veldspeler. De eerste poging van keeper Rolf om de bal in het lege doel te gooien eindigt nog op de paal, maar daarna is het raak: 4-2. Publiek op de banken!

EHC dendert door

Als vervolgens Remco Hooijmans, Tim Lammers en Pim Hessing met snelle uitvallen de 7-2 op het bord zetten is Quintus echt van slag en kiest de coach voor de eerste time-out van de wedstrijd. Dat levert echter weinig op, want EHC zit er nu lekker in, weet het hoge tempo vast te houden en dendert door tot aan de rust, die met een 20-12 voorsprong komt. Wat een weelde en wat bewijst EHC ineens wel degelijk dit niveau aan te kunnen.

Persoonlijke dekking

In de tweede helft is het aanvankelijk van hetzelfde laken een pak. EHC speelt sterk en is met razendsnelle aanvallen de baas op het veld. Het verschil loopt na een minuut of 6 in de tweede helft op tot 10 punten. De Quintus-coach doet nu een tactische omzetting in het team en de sterk spelende Pim Hessing, topscorer van de avond met 11 doelpunten, krijgt vanaf dat moment persoonlijke dekking. Dat blijkt een effectieve ingreep want de EHC-machine stokt vanaf dat moment en Quintus  komt met reuzenstappen dichterbij.

Spannende slotfase

De pech die Quintus had in de beginfase met diverse ballen op paal en lat valt nu EHC ten deel. Quintus heeft de overhand en met nog 5 minuten te gaan is Quintus teruggekomen tot 29-28 en het publiek vreest een nieuwe nederlaag. Maar de EHC- spelers willen niet van opgeven weten. Bart Vinkesteijn en Jermaine Taco scoren enkele cruciale punten en achterin wordt gestreden voor iedere meter.

Eén minuut voor tijd weet Jury van Vliet de 32-30 te maken maar enkele seconden daarna staat het alweer 32-31 door een snelle aanval van Quintus.  EHC scoort niet uit de volgende aanval en Quintus heeft nog 15 seconden om de nederlaag af te wenden. Het publiek staat inmiddels massaal en schreeuwt EHC door de laatste 15 seconden heen. Quintus scoort niet, EHC wint met 32-31 en spelers en coach vallen elkaar in de armen. Hèhè eindelijk beloning voor al dat harde werk.

Napraten bij Hoessein

Dan volgt een uurtje napraten met trouwe fans en de spelers bij Hoessein, de uitbater van het gezellige café in De Fluit. Wat had het team en trouwens ook het publiek dit nodig. Onder het genot van een biertje wordt de wedstrijd nog eens besproken. De opluchting en trots zijn van het gezicht van coach Lyacine Kaci af te lezen. De spelers druppelen één voor één binnen met een lach op het gezicht. En ook Peter Lotman, al jarenlang de kundige handbalverslaggever van het AD, komt nog even napraten. Hij heeft een leuke wedstrijd gezien.

Na een weekje rust start op 17 december de tweede heft van de competitie met de thuiswedstrijd tegen DIOS, de koploper.

foto PR. Keeper Rolf Wubben hield veel ballen tegen.

De statistieken:

EHC – Quintus 2: 32-31

Doelpunten EHC: Pim Hessing (11), Bart Vinkesteijn (5), Jermaine Taco (5), Don Hessing (3), Remco Hooijmans (3), Rolf Wubben (2), Tim Lammers (2), Jury van Vliet (1).

Ook dames pakken punten

De dames van EHC speelden zaterdagavond in De Fluit hun thuiswedstrijd tegen Foreholte. Twee aan elkaar gewaagde teams, met ongeveer dezelfde uitslagen op de lijst. Foreholte begon met hoog tempo, waardoor ze al snel met 0-2 voor stonden. Dit was een wake-up-call voor de dames uit Leidschendam-Voorburg en met goed samenspel in de tegenaanval gingen de dames erop en erover.  De training van afgelopen vrijdag wierp zijn vruchten af, met mooie wissels en vrijgespeelde kansen kwam er een ruststand van 12 -10 in het voordeel van EHC.

De tweede helft begon EHC weer sterk en liep de ploeg van John van der Meer uit naar 17-13. Maar de dames van Foreholte lieten het er niet bij zitten en kwamen goed terug naar 18-17. Het werd erg spannend en ook het publiek liet van zich horen. Dankzij geweldige reddingen van keeper Samantha Mellema op een cruciaal moment – ze stopte twee strafworpen – ging het publiek uit zijn dak en wist EHC zich te herpakken. Met deze energie speelden de dames de wedstrijd uit en pakten ze twee punten met een eindstand van 21-18. Bedankt publiek! We zien jullie graag weer over twee weken in De Fluit, dan speelt Dames 1 tegen Snelwiek.