Er vindt in museum Hofwijck tot en met 10 januari 2016 een bijzondere kerst plaats. In de donkere dagen rond Kerst is Huygens Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens in Voorburg, feestelijk verlicht en versierd. Het is dan ook zeker de moeite waard om hier tijdens de wandeling op kerstavond een kijkje te gaan nemen.

 In de jaarlijkse kersttentoonstelling staat dit keer de toverlantaarn centraal. Dit is één van de uitvindingen van Christiaan Huygens. Christiaan, wereldberoemd wetenschapper en bewoner van Hofwijck, sprak zelf over de Lanterna Magica. Naast bijzondere toverlantaarns toont Hofwijck vooral schitterende projectieglazen, toverlantaarnplaatjes, waarvan vele met de hand geschilderd zijn. De glazen zijn afkomstig uit de verzameling van Gwen Sebus, één van de grootste verzamelaars van Nederland op dit gebied. Kerst op Hofwijck: Een betoverende Kerst is tot en met 10 januari 201 te zien.

Een betoverende kerst

In de entourage van het sfeervol versierde Hofwijck ziet men een selectie toverlantaarnplaatjes die is afgestemd op Constantijn en Christiaan Huygens en hun buitenplaats Hofwijck. Zo zijn er projectieglazen van de sterrenhemel en van de planeet Saturnus en haar ringen. Christiaan was in 1656 de ontdekker van de ringen rond Saturnus.

Projectieglazen met tuinen en muziek herinneren aan Constantijn. En natuurlijk zijn er stemmige afbeeldingen van winter -en kersttaferelen in vele stijlen, van prachtige verstilde miniaturen tot Engelse projectieglazen met afbeeldingen uit de boeken van Charles Dickens.

foto Ap de Heus

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!