Hoe kun jij van 2018 een geweldig jaar maken? Ook de wetenschap is het er over eens: stel doelen. Ga dagdromen over 2018; wat zou er allemaal wel niet kunnen gebeuren aan positieve dingen? Durf groots te dromen.

Voor je gaat dagdromen, lees dan eerst mijn vorige column, want een voorwaarde om 2018 te laten schitteren is dat je 2017 goed afsluit. Bedank het jaar voor alles waar je dankbaar voor bent. Laat het oude zeer uit 2017 los, dan pas kun je vooruit bewegen.

Wat laat onderzoek eigenlijk zien?
80% van de mensen denkt helemaal niet na over doelen!

Van de 20% die wel nadenkt over doelen (daar zit jij nu bijna bij;-)):
schrijft 16% de doelen die ze bedenken niet op
schijft 4% de doelen op
scrhijft 1% ze op en bekijkt ze regelmatig
Bekijk ze minimaal maandelijks, wordt aangeraden, maar als je ze vaker bekijkt worden ze eerder gerealiseerd.

Je raadt het wellicht al: die 1% behoort tot de meest succesvolle en gelukkigste mensen.

Om je aan het dagdromen te krijgen hier wat suggesties:
Lieve lezer hoe wil jij 2018 het liefste ervaren?
Wat wil je vooral voelen tijdens 2018?
Wat wil je jezelf geven in 2018?
Dit jaar beloof ik mezelf dat ik zal……..
2018 wordt het jaar dat…………
Mijn familiedoelen zijn…….
Mijn vriendendoelen zijn…………
Mijn persoonlijke doelen zijn…………..
Wat ik graag wil leren in 2018 is…………………
Hoe wil je dat je huis voelt dit jaar? Wat zijn vijf manieren om je huis zo te laten voelen?

Mijn doelen die zo groots en stoutmoedig zijn dat ik niet eens zeker weet of ze mogelijk zijn, zijn……………

Stel  dat je tot hier in deze column gekomen bent; je hebt dus wel het gevoel dat je iets wil doen om 2018 positief binnen te halen. De vragen hierboven zetten je wel aan het denken, maar wat moet je nu opschrijven?

Het kan ook anders: Mijn dochter en ik hebben een traditie. Wij maken in de kerstvakantie – meestal na oud en nieuw – allebei een mood board of te wel een dream board. We hebben ook voor 2018 onze mooie grote kartonnen vellen al uitgezocht bij De Klerck in Leidschenhage. Ik een oranje (best fel….) en mijn dochter een beige tint voor 2018.

We zoeken dan in huis naar alle oude tijdschriften en mooie reisbrochures, gewoon alles van papier met tekst en plaatjes.

Dan gaan we samen op de grond zitten en beginnen (zonder na te denken) te bladeren en knippen gewoon uit waar ons oog op valt en wat ons aanspreekt. Zowel woorden als plaatjes: alles wat aanspreekt knippen we uit.

Terwijl je bezig bent, lijkt het alsof je helemaal willekeurig kiest, maar als je dan alle tijdschriften door bent en je gaat ‘de oogst’ bekijken, dan staan we ieder jaar weer paf. Al die losse elementen vormen vrij makkelijk een (voor jou) logisch geheel.

We beginnen de papiertjes op ons grote kartonnen vel te leggen en schuiven alles net zo lang heen en weer en over en onder elkaar tot we tevreden zijn: plakken maar. Wat ook opvalt: er zijn er maar weinig die uiteindelijk niet op het kartonnen vel terecht komen.

Jouw schitterende jaar wacht op jou!

Marjolein van Bodegom is psycholoog, opgeleid aan de universiteit van Nijmegen, is gespecialiseerd in hoe mensen leren, denken en hun informatie verwerken. Zij doet momenteel promotieonderzoek bij de universiteit van Maastricht en is grondlegger van de MILS leerstrategie onderzoek.

www.vanbodegom.eu 

Reageer op dit artikel