Nog een paar nachtjes slapen en dan nemen we op oudejaarsavond afscheid van 2017. Veelal zijn de ingrediënten van een oudejaarsavond gezelligheid, lekker eten en drinken en familie of vrienden. Een avond waarin u terugkijkt op het afgelopen jaar of wellicht al plannen smeedt voor het nieuwe, in dit geval 2018.

Hoe was 2017 eigenlijk? Wat is er gebeurd of wat is er juist niet gebeurd? Persoonlijk heb ik genoten van de ontmoetingen, gesprekken met inwoners, ondernemers en instellingen. Rond de zomer hebben we kunnen genieten van talrijke mooie evenementen zoals Walk in the Park, de Vlietdagen, Jazz Culinair en de BinckBank tour. Weer of geen weer, dat mocht de pret niet drukken. Fantastisch!

Dan aan het eind van dit jaar toch nog een nieuwe locatie voor de rugbyclub VRC. Mooi dat 200 kinderen straks een veld hebben om hun favoriete sport te spelen.

Politiek gezien was 2017 een druk jaar en af en toe roerig jaar. Een wethouder die opstapte en vervolgens een val van het college veroorzaakte. Drie colleges in drie jaar; een triest unicum. We wonen in een mooie gemeente. Toch zie ik als ik terugkijk ook minder fraaie beelden en hoor zorg om mij heen.

Het nieuw ingevoerde afvalsysteem geeft problemen. Het wekelijks ophalen maakte plaats voor twee wekelijks ophalen. Er waren onvoldoende containers met als gevolg dat straten in onze gemeente ontsierd worden door vuilniszakken en volle containers. Gevolg van een politieke keuze die door alle partijen in dit college is gemaakt.

De bereikbaarheid van onze gemeente. Met name het Damcentrum wordt vaak geplaagd door ronkende motoren van auto’s die geen kant op kunnen op de Damlaan. De bouw van The Mall of The Netherlands vordert gestaag en gaat miljoenen extra bezoekers naar onze gemeente trekken. In plaats van een extra brug of tunnel over/onder de Vliet door, kiest dit college er voor onze gemeente op slot te zetten door de drie bruggen over de Vliet af te sluiten en inwoners en bezoekers via een dynamisch verkeersinformatiesysteem door onze gemeente te leiden. Ook dit is een gevolg van een politieke keuze die is gemaakt.

En dan tenslotte de gemeentefinanciën. Financiële degelijkheid is voor mij zeer belangrijk. Is ons huishoudboekje op orde? De afgelopen jaren zijn wij ingeteerd op onze reserves. Financiële tegenvallers kondigen zich aan. Bezuinigingen dreigen terwijl de dienstverlening nu al terugloopt, zoals we bij Avalex al zien.

Kortom; veel om de komende jaren aandacht voor te hebben. Wat wens ik u toe voor het jaar dat voor de deur staat, 2018?

Allereerst een veilige jaarwisseling. Daarnaast natuurlijk: gezondheid, mooie momenten, rust, blijdschap, succes, zorgzaamheid, blijheid en vooral geluk

Ten slotte wens ik iedereen een financieel gezonde en schone gemeente. Zonder afvalberg, met een extra oeververbinding tegen het fileleed en behoud van al het goede dat onze mooie gemeente kent.

Astrid van Eekelen is fractievoorzitter van de VVD. 

Reageer op dit artikel